Newroz-reception på Christiansborg

Newroz-reception på Christiansborg

Mandag den 21. marts blev der i tidsrummet kl. 17.00-20:00 i Landstingssalen på Christiansborg afholdt en reception med en række taler fra danske og kurdiske politikere i anledning af det kurdiske nytår, Newroz.

Blandt talerne var Yildiz Akdogan fra Socialdemokratiet, Adem Uzun fra Kurdisk National Kongres (KNK), SF-formand Pia Olsen-Dyhr og Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten i anledning af det kurdiske nytår, Newroz.

Aftenens vært var socialdemokraten Yildiz Akdogan og hun ønskede alle de fremmødte en god Newroz. Hun påpegede, at det ikke er alle steder alle får lov til at holde Newroz. I Tyrkiet er det blevet forbudt. Hun sagde, at det ikke er godt med de kulturelle friheder i landet, og at EU skal lægge pres på Tyrkiet, så de kan komme tilbage i den rigtige demokratiske retning.

Dernæst påpegede socialdemokraten, at kurderne har lidt i mange år. De oplever forfærdelige krige. Derfor er det vigtigt, at man støtter deres kamp. Ifølge Yildiz skal støtten være demokratisk, mere dialog og fredsprocessen skal igangsættes, så man undgår krig og vold i Tyrkiet.

Til sidst sluttede Yildiz med et citat fra journalisten Can Dündar: “God Newroz! Stop blodbadet og få gang i vejen til fred.”

Dernæst holdt Adem Uzun fra Kurdisk National Kongres en tale.

Adem Uzun påpegede, at 40 millioner kurdere bliver stadig nægtet rettigheder. Hver gang kurdere har kæmpet for deres rettigheder, har det kostet menneskeliv. Han krævede, at EU støtter den kurdiske kamp, fordi deres kamp ikke kun er mod det tyrkiske, syriske og iranske regime, men også mod IS. De vil kæmpe mod diktatur og skabe et nyt liv for folk i området.

Adem Uzun sagde også, at kurderne vil leve i Mellemøsten side om side med arabere, tyrkere, persere og andre folkeslag, men at flere lande forsøger at lave race- og religionskrig i området. Hans forventning i 2016 er, at man står sammen og kæmper for demokratiske værdier og bekæmper diktaturet.

SF-formand Pia Olsen-Dyhr kom på talerstolen og hun sagde, at kurderne er et folkefærd, som man skal være stolte over. Kurderne er i den forreste linje i kampen mod IS. Ifølge SF-formanden har kurderne taget de hårdeste kampe mod IS, mens den irakiske hær stak af. “Tak er kun et fattigt ord. I har mistet familiemedlemmer. SF bakker om kurderne. Danmark skal hjælpe kurderne mere.”

SF-formand roste de kurdiske kvinder for deres kamp mod IS, som er en stor inspiration for mange kvinder. “I SF kæmper man også for demokrati og ligestilling. Det er lige præcis, hvad kurderne kæmper for. Deres kamp er vores kamp.”

Ydermere sagde Pia Olsen-Dyhr, at IS har voldtaget islam, da de har skabt en ny form for islam. Trods kurdernes kamp, heriblandt mod IS, sagde Pia Olsen-Dyhr, at det er på tide, at kurderne får deres egen stat.

Efter Pia Olsen-Dyhr holdt Nikolaj Villumsen en tale. Nikolaj Villumsen sagde, at Tyrkiet ikke ønsker demokrati, og at den tyrkiske præsident Erdogan bruger alle sine midler med at bekæmpe kurderne. Her pointerede Nikolaj Villumsen, at Erdogan ikke kan bekæmpe de demokratiske kræfter i landet.

Nikolaj Villumsen sagde også, at han for et stykke tid siden havde været i de kurdiske områder i Tyrkiet. Her kunne han høre skud i Amed/Diyarbakir. Flere tusinder er flygtet fra området. Her påpegede han, at Erdogan ikke har forstået, at kurderne ikke bøjer sig, når det handler om undertrykkelse og demokrati.

Til sidst udtalte han, at man skal støtte det kurdiske selvstyre i Syrien, som de erklærede i torsdags. “Vi skal støtte befrielsen af Rojava/Nordsyrien. Lad os bruge denne her Newroz til at kæmpe for kurderne i Syrien. De skal have våben og hjælp til genopbygningen af Kobanê.”

Forfatteren Tommy Flugt sluttede talerækken af med at læse Tre digte skrevet til Newroz. Gennemgående tema var at værdsætte farvernes mangfoldighed, håbets styrke og genopfinde freden.

Bagefter var der samtaler og kurdisk mad inden musikken tog over og kurderne dansede sig ind i Newroz.

KURDISK KULTUR NYHEDER