Freedemirtas.dk

Freedemirtas.dk

Med denne nye side har FreeDemirtas-initiativet til formål at skabe opmærksomhed omkring den stigende undertrykkelse af den demokratiske opposition i Tyrkiet. Selahattin Demirtas, den tidligere medformand for det demokratiske oppositionsparti, HDP, er et stærkt symbol på kampen mod denne undertykkelse, selv om han har siddet fængslet siden 2016. Initiativtagerne opfordrer det tyrkiske regime til øjeblikkelig løsladelse af Demirtas.

HDP – Folkets Demokratiske Parti

Folkets demokratiske parti (tyrkisk: Halkların Demokratik Partisi, HDP, kurdisk: Partiya Demokratîk a Gelan), er et socialistisk og pro-minoritetsparti i Tyrkiet. Partiet er til venstre, og sætter et stærkt fokus på spørgsmål som direkte demokrati, feminisme, minoritetsrettigheder, ungdomsrettigheder og egalitarisme. HDP er associeret medlem af European Social Democratic Party (PES) og rådgivende medlem af Socialist International.

HDP blev grundlagt i 2012 som en alliance af flere partier på venstrefløjen i Tyrkiet. Fra i dag har partiet 39.334 aktive medlemmer (2020). Fra 2013 til 2015 var partiet involveret i fredsforhandlinger mellem den tyrkiske regering og Kurdistan Workers ‘Party (PKK).

I modsætning til andre store partier i Tyrkiet har HDP 2 ledere, en mand og en kvinde. Partiets ledere er Mithat Sancar og Pervin Buldan (2020). Tidligere ledere er Selahattin Demirtas, der også var partiets præsidentkandidat i 2014 og vandt 9,77% af stemmerne. Efter dette valg så HDP en chance for at komme over tærsklen på 10% og stod som et politisk parti og ikke som uafhængige kandidater. På trods af frygt for, at HDP ikke ville være i stand til at komme over tærsklen, fik partiet 13,12% opbakning under parlamentsvalget i 2015. Dermed blev partiet det tredjestørste i parlamentet.

Indland NYHEDER