Nye trusler mod Öcalan i fængslet på Imrali

Af Fey Kurd

Torsdag 27. februar 2020 offentliggjorde den tyrkiske indenrigsminister, Suleyman Soylu, at der er opstået brand på Imrali-øen som er det fængsel den kurdiske leder Abdullah Öcalan og tre andre kurdiske politiske fanger befinder sig. Öcalan og de andre indsatte udsættes af Erdogan-regimet i Tyrkiet kontinuerligt for isolationsfængsling. 

Senest i kølvandet på sultestrejkebevægelsen, som stedfortræder for People’s Democratic Party (HDP), fru Leyla Güven, blev der afholdt enkelte møder med Öcalan og hans medfanger. Imidlertid, siden 7. august 2019, har Tyrkiet igen tilsidesat de fængsledes rettigheder og genoptaget Erdogan-regimets ønske om isolationsfængsling. Situationen og Öcalans helbred er en ekstrem følsom sag for det kurdiske folk. Hverken hans advokater eller hans familien har hørt fra ham i mere end 6 måneder nu. Imrali, som er et sikkerhedsfængsel blev udelukkende designet for internering af den kurdiske leder. Når man tænker på de overvågnings foranstaltninger, der er på Imrali er det umuligt, at der kan opstå brand. Der er i hvert fald ikke tale om en ulykke. Imrali-branden er et nyt koncept som er designet til at være rettet mod Öcalan og den kurdiske bevægelse.

Vi appellerer Europarådet og Komitéen for forebyggelse af tortur (CPT) hurtigt at reagere og på at få stoppet isolationsfængslingen samt at få information om Öcalan og hans medfangeres helbred. Vi beder også civile samfundsorganisationer, fagforeninger, politiske partier og alle menneskerettighedsforkæmpere om at reagere og fordømme denne stærkt bekymrende situation. 

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.

DEBAT