Pas på Maxmur-flygtningelejren

Af Can Bawer

Hvis virussen når Maxmur-flygtningelejren tegner der en stor katastrofe.

På grund af en omfattende embargo er de omkring tolv tusinde indbyggere blevet forseglet fra omverdenen siden sidste juli. Der har ikke været lægebehandling i nogen tid, og der er nu også mangel på mad og drikkevand.

Embargoen blev pålagt af det sydkurdiske regerende parti KDP, efter angrebet på en tyrkisk agent i Hewlêr den 17. juli 2019. Beboerne udsættes for kollektiv straf, selvom der ikke er bevis eller bevis for involvering af en eller flere mennesker fra Maxmur i drabet på den tyrkiske diplomat.

Hvis coronavirussen når og spreder sig til Maxmur-flygtningelejren tegner der en humanitær katastrofe. Mange ældre er over 60 år og kronisk syge bor i lejren. De hører derfor til corona-risikogruppen.

Menneskerettighedsorganisationer og fagforeninger, der ønsker at se deres situation, nægtes adgang til lejren. Alle nationale og internationale institutioner, som de er i kontakt med, også FN, er enige om, at den embargo, der pålægges i Maxmur-flygtningelejren er ubeskriveligt dårligt. De opfordrer den autonome regering til at ophæve embargoen.

På baggrund af corona-pandemien mangler der alle de nødvendige ressourcer i Maxmur-flygtningelejren, især livsbærende medicinsk udstyr og desinfektionsmidler.

Der kræves øjeblikkelig en ophævelse af blokaden på Maxmur-flygtningelejren og levering af medicin. Der er en trussel om et ukontrollerbart udbrud af coronavirus med dramatiske konsekvenser, som ikke kan håndteres uden hjælp.

Jeg opfordrer internationale hjælpeorganisationer og alle dem, der arbejder for menneskerettigheder, til at levere humanitær og medicinsk hjælp til Maxmur-flygtningelejren. Uden den støtte, de har brug for nu, vil man ikke være i stand til at bekæmpe coronavirussen.

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger

DEBAT