Selahattin Demirtaş nomineret til Nobels Fredspris

Folkets Demokratiske Parti (HDP) Tidligere medformand Selahattin Demirtaş, der har været fængslet i mere end to år, er blevet nomineret til Nobels fredspris. Forslaget til Demirtaş’s nominering er lavet af Thomas Hammarberg, en parlamentariker fra Sverige.

Med hensyn til hans nominering har advokat Kerem Altıparmak sagt: “Thomas Hammarberg, der har fremsat dette forslag, er ikke en almindelig MP. Han er tidligere Europarådets kommissær for menneskerettigheder og tidligere generalsekretær for Amnesty International. Under hans sekretariat modtog organisationen Nobels fredspris. Derfor er det et meget vigtigt initiativ. ”

“Han minder om fredskampens betydning”
Hammarberg har foreslået nominering af Selahattin Demirtaş til Nobels fredspris i et brev. I sit brev har parlamentarikeren skrevet,

“Selahattin Demirtaş har i de sidste 12 år spillet en afgørende rolle i næsten ethvert forsøg på at etablere fred mellem tyrkerne og kurderne i Tyrkiet samt at forsvare og fremme mindretals, kvinders, LGBTI’s og demokratiens rettigheder. Han eren fremtrædende kurdisk politiker og har viet sit liv til disse årsager.

“I et land hvor autoritarisme, sekteriske konflikter og et defekt retssystem råder over, og der ikke er nogen ytringsfrihed eller grundlæggende menneskerettigheder, har Demirtaş altid været fast besluttet på at opbygge et samfund, hvor Tyrkiets folk kunne leve i fred.

“Han var ubøjelig og modig i sine værker for at løse det kurdiske spørgsmål. Han har arbejdet for at afslutte krigen mod kurderne i Tyrkiet og Syrien.

“Demirtaş har mindet os om, at kampen for fred nu er langt vigtigere end den nogensinde har været før. Af alle disse grunde nominerer jeg respektfuldt Selahattin Demirtaş til Nobels fredspris for 2019. ”

Demirtas blev arresteres den 4. november 2016, Selahattin Demirtaş stadig afholdt i Edirne Type F-fængslet.

Hvem er Thomas Hammarberg

Thomas Hammarberg er en parlamentarisk og menneskerettighedsforkæmper fra Sverige. Han holdt posten som Europarådets kommissær for menneskerettigheder i Strasbourg fra 1. april 2006 til 31. marts 2012.

Forud for hans udnævnelse havde han brugt flere årtier til at arbejde for fremme af menneskerettighederne i Europa og i hele verden. Han var generalsekretær for det svenske Olof Palme International Center, ambassadør for den svenske regering for humanitære anliggender, generalsekretæren for ngo’en “Save the Children Sweden” og generalsekretæren for Amnesty International. Han modtog på Amnesty Internationals vegne Nobels fredspris i 1977.

Hammarberg har udbredt mange forskellige menneskerettighedsspørgsmål, især om barnets rettigheder, flygtningepolitik, mindretalsspørgsmål, fremmedhad, islamofobi, romaer rettigheder, HBT-rettigheder i Europa samt internationale anliggender og sikkerhed. Han er også kendt for sine præsentationer og foredrag om menneskerettigheder på forskellige mellemstatslige og akademiske institutioner. Som kommissær har han udgivet en række synspunkter om menneskerettighedsspørgsmål i Europa på institutionens hjemmeside.

Indland NYHEDER