Syrien og Rojava efter jordskælvene

Syrien og Rojava efter jordskælvene

Syrien og Rojava efter jordskælvene

Jordskælvene med centrum i Maras i Syd-Tyrkiet ødelagde mere end hundrede bygninger i Syrien og Rojava. 3.581 mennesker mistede livet og 5.348 blev såret. Tusinder er stadig under murbrokkerne i de tyrkisk-besatte områder, hvor dødstallet ikke er oplyst.

Af NÛJIYAN ADAR og MUSTAFA ÇOBAN, Qamishlo

Jordskælvene med en styrke på 7,8 og 7,7, hvis epicenter ligger i distrikterne Pazarcik og Elbistan i Nordkurdistans Maras-provins, kunne også mærkes i Egypten, Libanon, Syrien og Irak. Jordskælvene forårsagede store ødelæggelser i de syriske provinser Idlib, Aleppo, Hama, Latakia og Tartus, i det besatte Afrin, samt i kantonerne Shehba, Kobanê, Manbij og Raqqa kontrolleret af den selvstyrende administration i Nord- og Østsyrien.

TYRKISK BESATTE REGIONER

Distrikterne Afrin og Idlib, der er besat af den tyrkiske stat, er blandt de steder, der er ødelagt af jordskælvene. Mens hundredvis af bygninger blev ødelagt, er dødstallet og omfanget af ødelæggelserne i disse regioner ikke opgjort eller offentliggjort. Ifølge oplysninger indhentet fra Afrin Human Rights Organization er det en humanitær katastrofe i Afrin, hvor hundredvis af mennesker er blevet fanget under murbrokkerne.

Afrin: Den tyrkisk-besatte by Afrin er den mest berørte by af jordskælvet, som påførte byens centrum og distrikterne Jindires og Mabata SV og NV for Afrin by alvorlige skader. Antallet af ofre i byen er ikke opgjort.  I Jindires-distriktet, som ligger 20 kilometer SV for byens centrum, er 257 bygninger blevet fuldstændig ødelagt. Rapporter siger, at mindst 756 mennesker mistede livet under disse bygninger, og tusindvis af mennesker er stadig under murbrokkerne. 70 procent af landsbyen Kaxırê i den sydvestlige del af Mabata blev også ødelagt. Det forlyder, at hundredvis af mennesker stadig er under murbrokkerne, men der foreligger ikke pålidelige oplysninger fra landsbyen.

Idlib: Områderne Atarib, Sarmada, Harim, Bisnia, Salqim, Azmarin og Keferhom i Idlib-provinsen, som fortsat er under besættelse af ​​den tyrkiet-støttede Hayat Tahrir Al-Sham (HTS), blev også beskadiget af jordskælvene. Det forlyder, at 718 bygninger blev ødelagt i provinsen, hvor 195 byer og landsbyer blev ramt af jordskælvene. Landsbyen Al-Tilol blev oversvømmet, da dæmningen på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien blev delvist beskadiget. Antallet af dødsfald og kvæstede er stadig ukendt, ligesom i andre besatte områder.

REGIONER UNDER DAMASKUS REGERINGEN

Provinserne Aleppo, Hama, Latakia og Tartus, som Damaskus-regeringen har kontrol over, blev betydeligt beskadiget. Sundhedsministeriet rapporterede, at 1.408 mennesker mistede livet og 2.341 blev såret på grund af jordskælvene i områderne under deres kontrol.

Aleppo: Nabolagene Al Shaar, Musharaqa, Paradise, Salahaddin, Al Kelasa og Aziziye i den østlige del af Aleppo blev ødelagt af jordskælvene. Damaskus-regeringens embedsmænd har rapporteret, at omkring 4.000 mennesker mistede livet, og omkring 7.000 mennesker blev sårede eller forsvandt.

Latakia: Byen Jabla og kvarteret Ramla Janubi er de mest berørte områder. 102 bygninger i det centrale og landlige Latakia blev ødelagt. Mens 506 mennesker mistede livet, blev 792 andre såret.

Hama: Erbain-regionen i den nordlige del af provinsen er det mest berørte område. 47 mennesker mistede livet, og 75 andre blev såret i Hama.

DEN AUTONOME ADMINISTRATION (AANES)  I NORD- OG ØSTSYRIEN

Sundhedsudvalget for den selvstyrende administration i Nord- og Østsyrien (AANES) meddelte, at 6 mennesker mistede livet, og 57 mennesker blev såret i områderne under deres kontrol. I kvartererne Sheikh Maqsoud (Şêx Meqsud) og Ashrafiyah (Eşrefiye) i storbyen Aleppo mistede 6 mennesker livet, og 47 mennesker blev såret. 5 personer blev såret i Shehba, 3 i Kobanê og 2 i Manbij.

6 mennesker mistede livet i landsbyerne Babinis og Til Qerah i Shehba Canton og i Sheikh Maqsoud og Ashrafiyah-kvartererne, hvor kurdere overvejende bor.

2.000 ÅR GAMMELT SLOT BESKADIGET

Najim-slottet, der ligger ved Eufrat-floden 20 km NØ for Manbij, blev også ramt af jordskælvet i Nord- og Østsyrien. En del af slottets østlige mur, som kan dateres tilbage til 68 e.Kr., styrtede sammen.

BAB AL-HAWA GRÆNSEOVERGANG BESKADIGET

Bab Al-Hawa-grænseporten mellem Tyrkiet og Syrien, der ligger 40 km. vest for Aleppo og er under tyrkisk kontrol, blev også ramt af jordskælvet. Vejene, der fører til grænseovergangen, blev beskadiget. Hjælp til jordskælvsofre i Syrien leveres gennem Bab Al-Hawa-grænseporten.

625 SKOLER SKADEDE

Mange skoler drevet af AANES og Damaskus-regeringen blev også beskadiget af jordskælvene. Ifølge data indsamlet af den nord- og østsyriske uddannelseskomité blev 15 skoler i Ayn Issa, Kobanê og Sirin i Eufrat-regionen beskadiget, og uddannelsen er blevet suspenderet i 7 dage. 138 skoler blev beskadiget, og 6 skoler blev lukket i Manbij. 9 skoler blev beskadiget i Deir ez-Zor. I Raqqa blev 115 skoler beskadiget, og 36 af dem blev lukket. 41 skoler blev beskadiget i Tabqa, men skolerne vil fortsætte uddannelsen, når ingeniørerne er færdige med reparationsarbejdet. I Shehba-regionen blev 15 skoler beskadiget, og 5 skoler blev ubrugelige. I Cizre-regionen blev 39 skoler beskadiget.

Ifølge officielle data frigivet af Damaskus-regeringen blev 248 skoler beskadiget i de områder, der var under deres kontrol.

KOMMUNERNE UNDER AANES SKRIDER TIL I HANDLING

Nord- og Østsyriens lokale administrationer og miljøforvaltningskomitéer gav følgende oplysninger til ANF:

Afrin-Shehba-regionen: Shehba folkekommune samarbejdede med miljøforvaltningen og organisationer under kommunenerne i regionen for at hjælpe jordskælvsofre. Byggematerialer som cement, jord og grus bliver leveret til lokalbefolkningen til reparation af de beskadigede strukturer.

Eufrat-regionen: Et fælles udvalg er blevet nedsat i samarbejde med Eufrat-regionens ingeniørkammer. Folk i Eufrat-regionen har ansøgt kommunen om reparation af 68 bygninger. Kommunale hold har kontrolleret 88 bygninger og rapporteret, at 15 bygninger, inklusive tankstationer og skoler, var beskadiget. Rester af 31 beskadigede strukturer er blevet fjernet.

Tabqa: Beredskabsholdene og brandmændene tilknyttet Tabqas lokale forvaltningskomite har vurderet omfanget af skaderne forårsaget af jordskælvene. Der er blevet nedsat et beredskabsudvalg under Lokalforvaltningsudvalget. Desuden er der blevet nedsat et udvalg til at identificere og undersøge de beskadigede bygninger og træffe de nødvendige foranstaltninger. Et beskadiget jordbeskyttet hus blev revet ned, og 7 huse blev repareret. To bygninger i byens centrum blev evakueret for en sikkerheds skyld.

Natur / Bæredygtigehed NYHEDER Udland