Tre kurdiske kvinder for tre år siden og tre år efter

Tre kurdiske kvinder for tre år siden og tre år efter

Præcis for tre år siden i dag, den 9. januar 2013, blev tre kurdiske kvinder Sakine Cansiz (Sara) Fidan Dogan (Rojbin) og Leyla Şaylemez (Ronahi) likvideret i Frankrigs hovedstad Paris på deres arbejdsplads Kurdistan Informationscenter. Den fængslede gerningsmand Ômer Güneys relationer til tyrkisk efterretningstjeneste blev dokumenteret på trods af afvisning fra Tyrkiets side. Og tre år efter og for 4 dage siden har de tyrkiske sikkerhedsstyrker likvideret tre kurdiske kvindelige aktivister i den kurdiske by Silopi, hvor der har været udgangsforbud i de sidste 22 dage. Medlem af Demokratisk Regionsparti, DBP Sêvê Demir, medformand for Silopi Folkesamling Pakize Nayır og aktivist hos Frie Kvinders Kongres, KJA Fatma Uyar blev skudt af de tyrkiske speciale sikkerhedsstyrker.

Sakine, Fidan og Leyla

Tre kurdiske kvinder, der blev likvideret i hjertet af Paris for tre år siden har ramt kurderne verden over. Idet kurdiske kvinder har haft deres vigtige andel i frihedskampen, hvor frie og revolutionære kvinder anses som forudsætning for kampen kan lykkes.

Sakine, Fidan og Leyla var nogle kurdiske kvinder, som har brugt det meste af deres liv for kurdernes frihed, ligestilling og kæmpet for demokratiet og de blev desværre fundet døde efter skud i hovedet i den franske hovedstad for tre år siden. En likvidering.

Sakine Cansiz var en kurdisk kvinde, som havde siddet mange år i de tyrkiske fængsler og var udsat for tortur på grund af hendes revolutionære tanker. Sakine Cansiz, var medstifter af PKK, Kurdistan Arbejderparti. Fidan Dogan, var en dygtig diplomat og repræsentant for KNK (Kurdistans National Kongres) i Paris. Leyla Şaylemez var et vigtigt forbillede for de kurdiske ungdomsbevægelser.

Drabsmanden er anholdt, men bagmændene er på fri fod

Kort efter angrebet på de tre kvinder anholdt det franske politi gerningsmanden Ömer Güney, som påstås at være medlem af den tyrkiske efterretningstjeneste. En tyrkisk efterretningsagent Murat Sahin indrømmede tilbage i 2013 i et interview med nyhedsbureauet ANF, at den formodede gerningsmand Ömer Güney på trods Tyrkiets afvisning af deres indblanding i likvideringerne, har været ansat i Tyrkiets efterretningstjeneste (MIT).

Ömer Güney kom nemlig ind i det kurdiske miljø i Paris i august 2012 efter at have boet i Frankrig i nogle måneder. Inden da havde han boet i Tyskland. Efter hans anholdelse er det kommet frem, at han har rejst til Tyrkiet gentagne gange under hans ophold i de to europæiske lande.

Sakine, Fidan, Leyla set med forfatteren Tommy Flugts øjne

Hvorfor Sakine, Fidan og Leyla var vigtige kvinder, kan man finde svaret på i Tommy Flugts digt med navnet ”Sakine, Fidan, Leyla”:

Sakine – Fidan – Leyla
Tre smukke kurdiske kvinder
hvorfor nævner jeg dem
ikke bare fordi jeg er mand
og medborger i et andet land
men fordi jeg synes de er smukke

Sakine – Fidan – Leyla
Tre aktive kurdiske kvinder
hvorfor nævner jeg dem
ikke bare fordi jeg er mand
der er også aktive kvinder i mit land
men jeg synes om kæmpende kvinder

Sakine – Fidan – Leyla
Tre stærke kurdiske kvinder
hvorfor nævner jeg dem
ikke bare fordi jeg er mand
der kan lide aktive og stærke kvinder
men fordi aktive kvinder er nødvendige

Sakine – Fidan – Leyla
Tre smukke, aktive, stærke kurdiske kvinder
hvorfor nævner jeg deres navne
For at vi skal huske dem og deres skæbne
de blev myrdet i Paris af mordere
og politik der bruger våben mod argumenter

Sakine – Fidan – Leyla
Tre døde kæmpende kurdiske kvinder
hvorfor nævner jeg deres land
Fordi de ikke har noget land
de har samme skæbne som palæstinenserne
der kæmper for deres ret som folk

Sakine – Fidan – Leyla
Tre lysende kvinder i kampen for fred
de skal nævnes hver dag
for deres sag må ikke glemmes
deres skæbne er et wake up call
Vinder glemslen taber vi alle

© Tommy Flugt – Januar 2013

* Tommy Flugt debuterede som forfatter i 1969 i Gyldendals tidsskrift Vindrosen. Medlem af Røde Mor i 1970-73. Idémager til poesi- og visevershuset I Mikroskopet i København i begyndelsen af 70erne. Har udgivet digtsamlinger, romaner, fotobøger, erindringstekster og har lavet kortfilm. Uddannet som filminstruktør på Den Danske Filmskole. Har arrangeret film- og videofestivaler og bogfestival og Kulturens Hele Dag i Vestsjælland. Har undervist voksenkursister i 35 år i dansk, samfundsfag, psykologi, filosofi og mediefag.

Kilde: Forfatterportalen

NYHEDER