Tyrkiske soldater har dræbt en demonstrant i Lice

Tyrkiske soldater har dræbt en demonstrant i Lice

En person er død efter tyrkiske militære styrker har angrebet lokale folk, der her til morgen havde forsøgt at beskytte en statue af den legendariske guerillaleder Mahsum Korkmaz i provinsbyen Lice i Amed (Diyarbakir).

Den dræbte ved navn Mehdi Taskin var blot 24 år gammel og blev ramt på hovedet af en gasgranat i forbindelse med protestdemonstrationen. Taskin var blevet hårdt kvæstet og døde på universitetshospitalet i Dicle. En anden person, som blev ramt af soldaternes skud var Savaş Topkaya. Han modtager nu behandling på hospitalet.

I forgårs havde en lokal domstol udstedt en ordre om nedrivning på statuen af ​​PKK´s (Kurdistans Arbejderparti) førende guerillaleder Mahsum Korkmaz (AGIT), som blev indviet den 15. august i landsbyen Sise (Yolçatı) i Lice-distriktet i Amed provinsen. Den 15. august er årsdagen for PKK´s første væbnet aktion i 1984 i Eruh-distriktet i Siirt og Şemdinli-distriktet i Hakkari. Indvielsen har optaget tyrkiske myndigheder og offentligheden siden og i går den 18. august blev der sendt tusinder af tyrkiske soldater for at nedrive statuen, der lå i  “Şehîd Amed U Hevîdar Şehitliği” (Martyrernes Kirkegård).

Fra tidligt i morges forsøgte tusindvis af mennesker at demonstrere og forhindre nedrivning af statuen. Tyrkiske sikkerhedsstyrker har slået hårdt ned mod demonstranter med pansrede køretøjer og har affyret skarp ammunition og gasbeholdere. Ifølge det kurdiske nyhedsbureau Firatnews har tyrkiske soldater også brugt ægte ammunition mod demonstranterne. Firatnews oplyser, at folk lige nu strømmer til hospitalet og politiet øger sine sikkerhedsforanstaltninger.

lice mahsun korkmaz 2
Mod slutningen af ​​april brugte tyrkiske soldater brutale vold mod demonstranter, der protesterede mod bygning af militære stationer og dæmninger i byen Hakkari. Tyrkiske sikkerhedsstyrker havde den 7. juni dræbt tre kurdere igen i byen Lice, fordi folk i Lice gjorde modstand mod opbygningen af flere militærbygninger i Nordkurdistan/Østtyrkiet.

Mange eksperter vurderer tankevækkende, at drabet på Mehdi Taskin sker netop i en tid, hvor den kurdiske leder, Abdullah Öcalan for nylig udtrykte håb om en demokratisk løsning af det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet.

Foto: Firatnews

NYHEDER