For 20 år siden sagde Ahmet Kaya farvel til os

For 20 år siden sagde Ahmet Kaya farvel til os

Ahmet Kaya er en kurdisk musiker som blev født i 1957 i den kurdiske by Malatya i Tyrkiet og døde i 2000 i Paris.

Karriere

Ahmet kaya var den yngste af søskende. Ahmet interesserede for musik allerede som 6-årig. Han flyttede til Istanbul for at lave musik, men startede med at arbejde som taxachauffør, indtil han blev kendt i 1980’erne.

Hans første album hed Aglama bebegim, som blev udgivet i 1985 og hans popularitet steg og fra 1990 hvor han udgav Şarkılarım Dağlara, blev alle hans album de mest solgte i hele Tyrkiet.

Under sin karriere nåede Ahmet Kaya at lave 20 albums og var kendt for sin protestmusik og udtalelser om socialretfærdighed. Han sange handler om kærlighed, ofre og håb.

Nogle af hans mest populære sange omfatter Kürdüz ölene Kadar (kurder indtil døden) Ayrılık vakti, Söyle, Ağladıkça, Oy benim canım, Birazdan kudurur Deniz, Arka mahalle, Kum gibi, Nereden bileceksiniz, Hani benim gençliğim, Yakarım geceleri og Şafak türküsü.

Ahmet Kayas værste aften

Den 10. februar 1999 under den årlige prisuddelingsceremoni som var arrangeret af tv-kanalen Show TV, blev Ahmet Kaya kåret til årets kunstner. I sin tale sagde han, at han ønskede at lave en sang på kurdisk.

Efter denne udtalelse blev han udsat for massiv modstand fra de gæster og musikere som sad i lokalet. Serdar Ortac som kom på scenen efter Ahmet Kaya sang en nationalistisk sang og holdte en tale som vakte en spændt stemning, så folk rundt omkring Ahmet Kayas bord begyndte at kaste kniv og gafler efter ham. Ahmet Kaya blev nødt til at forlade ceremonien og politiet som stod uden for anholdte Ahmet Kaya og afhørte ham.

Eksil og død

Hændelsen førte til en retssag, der fik ham til at forlade Tyrkiet. Ahmet Kaya flygtede til Frankrig og undslap dommen på tre år og ni måneders fængsel for hans udtalelse den aften og på grund hans politiske synspunkter.

Ahmet Kaya døde af et hjerteanfald i 2000 i Paris i en alder af 43. Ahmet Kaya er begravet i den samme gravplads som en anden kurdisk kunstner ved navn Yilmaz Güney.

KURDISK KULTUR