Den kurdiske forfatter Mehmed Uzun

Af Serdal Gezen

I går var det syv år siden, at den store kurdiske forfatter Mehmed Uzun skrev sine sidste linjer.

De tyrkiske myndigheder forfulgte Mehmed Uzun i rigtig mange år på grund af, at han skrev sine bøger på kurdisk. Under sine forelæsninger talte han om kurdernes sprog og traditioner. Mehmed Uzun rejste direkte fra et tyrkisk fængsel 1977 til Sverige, hvor han i mange år levede i eksil på grund af de tyrkiske myndigheders klager mod ham.

Efter at den tyrkiske domstol frikendte Mehmed Uzun for anklage om opfordring til separatisme, havde Mehmed Uzun gjort sig verdenskendt med hans forfatterkundskaber. Mehmed Uzun skrev sine bøger på kurdisk, som er et af de ældste sprog i verden.

Efter dommen siger Uzun således til den svenske avis Dagens Nyheter: ”Jeg føler mig naturligvis lettet. Tyrkiet må begynde at acceptere andre sprog, kulturer og identiteter. Det her er et skridt i den rigtige retning”.

Mehmed Uzun var kurder. Han blev født i 1953 og opvokset i Tyrkiet i en lille by Siverek, Urfa, i det sydøstlige Anatolien, hvor alle taler kurdisk. En egn hvor den folkelige digtning og den skriftlige kurdiske litteratur er blevet samlet. Betydelige digtere som Melayé Cízíre stammer fra denne region.

Uzun debuterede som forfatter i 1985 og nåede at udgive seks romaner på kurdisk. Han er dermed et af de førende navne, som har bidraget til den moderne kurdiske romankunst. Hans første roman, som er blevet oversat til dansk er ”I skyggen af en mistet kærlighed” som også er blevet oversat til rigtig mange andre sprog. De internationale kritikere og litteraturforskere placerer Uzun som et af verdenslitteraturens store navne.

Uzun har modtaget en masse priser for sit forfatterskab som Prins Wilhelm prisen i 1994 og i 2002 Den Svenske Akademiens prisen. Uzun har ud over sit forfatterskab været redaktør for det kurdiske tidsskrift Rizgariya Kurdistane og i 1994 kulturredaktør for tidsskriftet Kurdistan Pres.

Kurdisk litteratur

Da republikken blev grundlagt i Tyrkiet 1923 forbød man det kurdiske sprog, så man ikke kunne skabe litteratur på kurdisk. Mange af de vigtigste og største romanforfattere i Tyrkiet og digtere var kurdisk herkomst. Selvom de største og utallige kendte digtere i Tyrkiet var kurdere, var der ingen, der kendte noget til deres oprindelse.

Man kan hævde, at Mehmed Uzun fremstår som den første kurdiske romanforfatter, der skrev på kurdisk. Et af de helt store navne inden for digtgenren kan nævnes Cigerxwin. Cigerxwin slutter sig til de allerstørste kurdiske digtere som Ehmede Khani, Fakiye Teyran og legendefortælleren den kurdiske Homer, Evdale Zeynike.

* Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger, som ikke nødvendigvis repræsenterer redaktionens synspunkter.

DEBAT NYHEDER