FEYKURD: “Öcalan er fortsat nøglen til en fredelig løsning”

FEYKURD: “Öcalan er fortsat nøglen til en fredelig løsning”

Sammenslutning af Kurdiske Foreninger i Danmark FEYKURD har, i en pressemeddelelse udsendt på årsdagen, fordømt det internationale komplot mod den kurdiske leder og leder af PKK (Kurdistan Arbejderparti) Abdullah Öcalan tilbage i den 15. februar 1999. For 16 år siden i dag blev Öcalan udleveret til Tyrkiet. Siden har Öcalan siddet i fængslet i den tyrkiske fangeø, Imralı.

Læs pressemeddelelsen her

Fredsprocessen, der ikke skrider fremad
På trods af mange årig isolationsfængsling har Öcalan insisteret på en fredelig løsning af det kurdiske spørgsmål. Første januar 2013 lykkedes det Öcalan at overbevise den tyrkiske regering om, at han er den rigtige part i den såkaldte ‘fredsproces’. Den tyrkiske regerings repræsentanter og repræsentanter fra tyrkisk efterretningstjeneste har siden januar 2013 haft løbende dialog med Öcalan. En delegation bestående af kurdiske parlamentarikere har ligeledes mødt Öcalan siden januar 2013. Den kurdiske delegation har i denne tid blandt andet vareraget en formidlingsopgave mellem Öcalan og KCK ( PKK’s bestyrelsesenhed).

Dialogen har på nuværende tidspunkt desværre endnu ikke ført til nogle konkrete handlinger fra tyrkisk side. I forbindelse med igangværende fredsproces havde Öcalan nemlig tilbage i 21. marts 2013 i forbindelse med kurdisk nytårsfest Newroz opfordret PKK’s væbnede styrkere trække sig uden for tyrkiske grænser. Til gengæld skulle den tyrkiske regering tage nogle skridt, således fredsprocessen kunne forløbe i det rigtige spor. Der er overordnet tale om følgende skridt:

*Ændring af forfatning med henblik på sproglige og kulturelle rettigheder til kurdere og andre folkeslag i landet

*Løsladelsen af kurdiske syge fanger i tyrkiske fængsler

* At foretage den nødvendige ændring af lovgivgivningen således at PKK’s guerillaer, der trak sig uden for den tyrkiske grænse kan vende tilbage til Tyrkiet, når de bliver afvæbnet.

Dialogen har desværre på nuværende tidspunkt ikke ført til nogle konkrete handlinger fra tyrkisk side. Både Öcalan og PKK’s bestyrelsesenhed, KCK, har adskillige gange advaret den tyrkiske regering for at efterleve processens præmisser. Öcalan har desuden gjort det klart at den tyrkiske regering, AKP ikke skal trække fredsprocessen mere ud end det allerede har gjort nu.

NYHEDER Udland