Freds- og soldatermødre i fælles front for fred

Freds- og soldatermødre i fælles front for fred

Den igangværende krigstilstand i Tyrkiet er en uacceptabel situation, som ingen har gavn af.

Flere og flere ønsker fred og at den tidligere fredsproces genoptages.

For at vise sin foragt og afstandstagen for krigen mødtes “Fredsmødrene, Lørdagsmødrene, soldatermødrene og Roboski-mødrene i dag (red. 01.09.) i det tyrkiske parlament, hvor Grupperingerne mødtes med partierne HDP og CHP.

En af deltagerne var ‘soldatermoderen’ Sevilay Kocbulut, som stillede et meget meningsfuldt spørgsmål. Sevilay Kocbulut: “Min søn er soldat, men hvem er det han kæmper mod og hvem slår han ihjel? Krigen er meningsløs og derfor bør den stoppes nu. Jeg kom her sammen med ´Fredsmødrene´ for vi bærer på den samme skæbne og føler den samme smerte”. Mødrenes fælles budskab var, at man ikke ønskede at begrave flere unge mennesker for en unødvendig krig, som AKP havde startet.

Freds- og soldatermødrene var kommet fra de fire hjørner af Tyrkiet kun med dette klare budskab at “nok er nok”.

Hos HDP blev mødrene mødt af HDP-parlamentarikerne Idris Baluken, Nursel Aydogan og Osman Baydemir. Gruppeformand Idris Baluken var på vegne af HDP beæret over mødrenes besøg i parlamentet og ville viderebringe deres budskaber til resten af parlamentet og det tyrkiske samfund. Baluken understregede gentagne gange betydningen af mødrenes besøg og symbolikken i at de kom på “Verdens internationale fredsdag. ” Baluken fortsatte: “At tro på fred fra Erdogan og AKP-regeringens side er efterhånden utopi og utroværdigt, og det har de vist med deres seneste krigskoncept. Men vi vil på demokratisk vis kæmpe for, at fredsprocessen hurtigst muligt genoptages, således at ikke flere mødre og fædre kommer til at græde.”

På vegne af Fredsmødrene talte Döndü Ergin og hun havde de samme budskaber, som resten af grupperne om, at krigen omgående stoppede og fredsproces begyndte på ny. Döndü Ergin sagde, at en mangeårig konflikt som den kurdiske ikke bare kan stoppes ved fortsat krig, men derimod skal der en dialog og forsoning til for at løse problemet. Ergin: “Vi ønsker fred og dialog, for fred og dialog er ærefuldt. Hvis man derimod ikke ønsker fred og at folket kan leve side om side med accept og respekt for hinanden, så graver man kun sin egen grav. Derfor siger vi igen og igen fred og dialog for et bedre og mere demokratisk Tyrkiet”. Döndü Ergin bad endvidere de tyrkiske medier om at vise regeringens sande ansigt og ikke skjule deres dagsorden i de kurdiske områder.

Kilde: DIHA

 

Indland NYHEDER