HDP-parlamentsmedlemmer anklager Tyrkiet for at forværre IS-truslen mod yazidier i Sinjar

HDP-parlamentsmedlemmer anklager Tyrkiet for at forværre IS-truslen mod yazidier i Sinjar


Medlemmer af det tyrkiske parlament for det pro-kurdiske Demokratiske Folkeparti (HDP) har anklaget Tyrkiet for at forværre truslerne mod det yazidiske mindretal i Sinjar-provinsen i det nordlige Irak, rapporterede nyhedsmediet Bianet den 16. februar.

En delegation af HDP-parlamentsmedlemmer besøgte Sinjar tidligere i februar efter en eskalering af tyrkiske luftangreb i regionen. Den 2. februar beskød tyrkiske kampfly og droner positioner i hele Sinjar, som lokale medier har beskrevet som det mest omfattende bombardement siden 2017.

Tyrkiet har gentagne gange angrebet medlemmer af Sinjar-modstandsenhederne (YBŞ) og anklaget den lokale yazidi-milits for tætte bånd til Kurdistans Arbejderparti (PKK). PKK har været partner i en intern konflikt med den tyrkiske stat siden 1980’erne og er opført som en terrororganisation af EU og USA.

Sinjar, det traditionelle hjemland for yazidierne, en religiøs og etnisk minoritet, hvoraf nogle betragter sig selv som kurdiske, kom under belejring af Islamisk Stat (IS) i august 2014, hvilket efterlod tusinder fanget i belejring gennem flere måneder.

Belejringen blev efter fire måneder til sidst brudt af kurdiske styrker inklusive PKK-krigere. Islamisk Stats forbrydelser mod yazidierne er siden blevet udpeget af FN som et folkedrab.

I en tale til pressen efter delegationen til Sinjar sagde HDP-parlamentsmedlem Murat Çepni: “Det mest slående faktum, vi stødte på under vores ophold i Sinjar, var, at Tyrkiets kamp mod Islamisk Stat er en stor løgn, og at det internationale samfund kommer til kort i lyset af denne kritiske sag,” ifølge Bianet.

“Tyrkiet er det land, som Islamisk Stat kommer fra, og hvorfra de samler mest styrke og logistik,” sagde han.

“På den ene side forsøger yazidierne at leve under IS-truslen; på den anden side er de udsat for Tyrkiets bombardementer,” tilføjede han.

Parlamentsmedlemmerne opfordrede til et forbud mod at militære fly og droner opererer over Sinjar, og de anmodede om mere international støtte til regionen.

Fornyede IS-angreb er hidtil blevet mødt med tavshed, sagde parlamentsmedlemmerne.

Kilde: Anonymous, 2022: HDP MPs accuse Turkey of exacerbating ISIS threat
against Yazidis in Sinjar. Ahval – med reference til Bianet, Feb. 17, 2022.
(Bianet er et nyhedsbureau med adresse i Istanbul, der finansieres af en stor international mediefond, der har fået støtte til deres projekter fra en lang række især europæiske institutioner, herunder Den danske Ambassade i Ankara).

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland