Ifølge officielle statistikker er utilfredsheden i Tyrkiet fordoblet under AKP-ledelsen

Ifølge officielle statistikker er utilfredsheden i Tyrkiet fordoblet under AKP-ledelsen

Andelen af utilfredse mennesker i Tyrkiet er mere end fordoblet gennem næsten to årtiers regering under Partiet for Retfærdighed og Udvikling (AKP), ifølge officielle statistikker, der blev offentliggjort d. 16. februar.

En undersøgelse foretaget af det statsdrevne tyrkiske statistiske institut (TÜİK) viste, at 16,6 procent af befolkningen i landet rapporteredes at være utilfredse i 2021.

Dette tal er steget fra 9,3 procent i 2003, hvor TÜİK begyndte at indsamle data, et år efter AKP kom til magten.
Den samlede tilfredshed faldt også i samme periode. I 2021 sagde 49,3 procent af befolkningen, at de generelt var glade, et fald fra 59,6 procent i 2003.

Utilfredsheden har været støt stigende i Tyrkiet siden 2016, hvilket faldt sammen med det mislykkede militærkup mod AKP-regeringen tidligere på året. Under regeringens efterfølgende udrensning er hundredtusindvis af mennesker fængslet, fjernet fra deres job eller på anden måde forfulgt på grund af påståede forbindelser til den religiøse gejstlige Fethullah Gülen, hvis tilhængere er blevet anklaget for at have ledet kupforsøget.

Udrensningen fortsatte hurtigt med at omfatte andre regeringsmodstandere, herunder personer som den kurdiske politiske leder Selahattin Demirtaş og den liberale filantrop Osman Kavala, som begge fortsat er fængslet.

Det har også været en turbulent periode for den tyrkiske økonomi, som i øjeblikket oplever sin anden valutakrise siden 2018. Den tyrkiske lira mistede sidste år 44 procent af sin værdi i forhold til dollaren fordi præsident Recep Tayyip Erdoğan insisterer på, at centralbanken fastholder en lav rente.

Kilde: Anonymous, 2022: Unhappiness doubled in Turkey during AKP era, according to official statistics. Ahval, Feb. 17 2022
Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland