Interview med Lars Erslev Andersen om kurderne i Irak og Syrien og kampen mod IS

Nûdem har interviewet Lars Erslev Andersen, Cand.mag., idehistorie/mellemøststudier, i forbindelse med USA’s bekæmpelse af IS (Islamisk Stat) i Irak. Nûdem har blandt andet spurgt ham om, hvorfor USA tager skridtet først nu for at bekæmpe IS militært, men ikke giver militær støtte til de syriske kurdere.

Nûdem: IS har tidligere begået flere massakrer mod kurderne i Syrien og nu i Irak. Hvorfor træder USA i aktion først nu for at bekæmpe IS militært?

Lars Erslev Andersen: Når USA træder i aktion nu, skyldes det, at USA har store interesser i Erbil i irakisk Kurdistan. Interesser, der går langt tilbage før krigen i 2003 i perioden, hvor USA opretholdt en flyveforbudszone. De irakiske kurdere har været alliancepartnere for USA i Irak og i dag, er der flere tusinder amerikanere i Erbil, primært i oliesektoren. Det er i høj grad dem USA beskytter med sin aktion – men selvfølgelig også det, der tegner som et regulært folkemord mod religiøse minoriteter.

Nûdem: De kurdiske YPG-styrker har længe været i krig mod IS. Hvorfor har flere lande, herunder USA ikke rakt militær støtte til kurderne i Syrien?

Lars Erslev Andersen: Syrien er en anden historie. USA har ikke direkte store interesser eller borgere at beskytte i Syrien. I Syrien har USA og andre stater været tilbageholdende med at blive trukket ind i en kaotisk konflikt. I irakisk Kurdistan kan de ikke undgå at blande sig. Forskellen er også, at USA og andre stater kan blande sig i Irak, fordi det sker med irakisk og kurdisk billigelse og derfor ikke behøver et FN-mandat, mens det ikke er tilfældet i Syrien.

Nûdem: Vil PKK’s bekæmpelse af IS blandt andet medføre, at de kommer ud af USA og EU’s terrorliste?

Lars Erslev Andersen: Jeg tror, at PKK’s forhandlinger med Tyrkiet og PKK’s tilsyneladende effektivitet i kampen mod IS kan bidrage til at få fjernet PKK fra terrorlisten.

PORTRÆT