Interview med Remzi Kartal, medformand for Folkets Kongres

Nûdem har interviewet Remzi Kartal som er medformand for Kongra Gel (Folkets Kongres). Vi har blandt andet spurgt ham om, hvorfor PKK er så effektiv i kampen mod IS, hvorfor Vesten bør støtte PKK i kampen mod IS samt samarbejdet mellem Erdogan og den kurdiske præsident Massoud Barzani (KDP) i Sydkurdistan/Nordirak.

Nûdem: IS har fået stor modstand af PKK, hvor de har skubbet dem ud af mange kurdiske byer. Men den danske udenrigsminister, Kristian Jensen, insisterer fortsat på, at Danmark ikke vil samarbejde med PKK i kampen mod IS. Hvad siger du til det?

Remzi Kartal: Der er modsætninger i Vestens kamp mod IS. PKK eller de som er enig med Abdullah Öcalans ideologiske standspunkt har haft stor succes med at bekæmpe IS.

PKK har i Maxmur, Kerkük og Shingal haft stor succes i kampen mod IS. Ligeledes har YPG/YPJ også har haft stor succes med at bekæmpe IS, som kæmper for et demokratisk Syrien og et selvstændig Rojava/Nordsyrien.

Som du også nævner, ignorerer Vesten, herunder Danmark, PKK i kampen mod IS. Med dette koncept og denne politik vil det vise sig, at de ikke kan have succes i kampen mod IS. De, der står forrest i kampen mod IS i Mellemøsten, er PKK og de kurdiske styrker i Rojava. Derfor skal Vesten genoverveje deres politik ved blandt andet ikke at ignorere PKK. Denne politik svækker nemlig kampen mod IS.

Nûdem: Som du også nævner har PKK og YPG/YPJ været de mest effektive i kampen mod IS. Hvad skyldes denne succes?

Remzi Kartal: Denne succes skyldes selvfølgelig den kurdiske leder Abdullah Öcalans ideologi omkring frihedskampen samt hans unikke perspektiver i forhold til, hvordan man kan etablere broderskabet i Kurdistan og i Mellemøsten. Det vil sige ligestilling blandt arabere, tyrkere og kurdere og andre folkeslag i regionen. De ser Abdullah Öcalans arbejde i forhold til broderskabet i området som en tro i forhold til at skabe et demokratisk samfund i området frem for nationalisme.

Nûdem: Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan fortæller, at Tyrkiet er gået ind i Mosul for at bekæmpe IS. Er målet IS eller kurderne?

Remzi Kartal: AKP-regerings mål er ikke at bekæmpe IS i Mosul. Tværtimod er deres mål at støtte IS endnu mere. Hvordan støtte dem? De vil hjælpe IS og forhindre de kurdiske guerillaer, herunder YBS, HPG og YPG/YBS, der står forrest i kampen mod IS. Som det er kommet frem har den tyrkiske efterretningstjeneste (MIT) støttet IS med flere tons våben og flere IS-lejesoldater har krydset grænsen fra Tyrkiet samt får behandling i de tyrkiske hospitaler i Tyrkiet.

Nûdem: Nu hvor de tyrkiske soldater befinder sig inde i Mosul, hvorfor fremstår den kurdiske præsident i Sydkurdistan/Nordirak Massoud Barzani (KDP) så passiv?

Remzi Kartal: Det er meget tydeligt, at AKP-regeringen og KDP fører den samme politik. Faktisk opfordrede KDP Tyrkiet til at tyrkiske soldater kunne gå ind i Mosul. AKP’s samarbejde med IS i Syrien og Irak, viser at KDP også er med i den samme politik. KDP vil med disse initiativer militært og økonomisk binde sig fast til Tyrkiet, hvilket hans (Massoud Barzani, red.) seneste besøg også handlede om i Ankara.

Læg mærke til, at før besøget i Ankara var Barzani i Qatar og Saudi-Arabien. Det var Erdogan også for et stykke tid siden. AKP, KDP, Qatar og Saudi-Arabien kører en alliance, som støttede disse grupper fra starten, herunder IS.

Nûdem: Der er forlydender om, at Barzani og Erdogan er blevet enige om en alliance mod kurderne i Rojava (Nordsyrien). Hvad siger du til det?

Remzi Kartal: Fra starten har der været denne koncept efter IS’ angreb mod Rojava. Deres plan var at give Cizre-kantonen til KDP og Kobanê- og Efrin-kantonen til IS. De håbede på, at dette koncept ville lykkes, men det gjorde det ikke på grund af YPG/YPJ og folkets modstand. Så gik de straks med til at støtte andre grupper, herunder Jabhat Al-Nusra, hvilket heller ikke virkede. Nu er de i gang med nye planer, hvor også Qatar og Saudi-Arabien er involveret.

Nûdem: I Rojava er Cizre- og Kobanê-kantonen slået sammen. Hvornår bliver Kobanê- og Efrin-kantonen slået sammen?

Remzi Kartal: Hvornår Kobanê- og Cizre-kantonen bliver slået sammen, kan jeg ikke sige. I kampen om et demokratisk Syrien vil de på et eller tidspunkt blive slået sammen.

INFO: Remzi Kartal er født 1948 i den kurdiske by Wan og er oprindeligt uddannet tandlæge. I 1991 blev han valgt ind som parlamentsmedlem fra Det Socialdemokratiske Parti (SHP) i Tyrkiet. SHP havde nemlig ved valget 1991 valgt at indgå en alliance med det pro-kurdiske parti DEP (Demokrati Parti). Ud over Remzi Kartal blev Hatip Dicle, Leyla Zana, Orhan Doğan og Selim Sadak valgt ind som parlamentsmedlemmer fra DEP. Dog varede dette ikke særlig længe, fordi kort tid efter fik man fjernet parlamentarisk immunitet for kurdiske parlamentsmedlemmer, imens hetzen fortsatte mod kurdiske parlamentsmedlemmer, valgte Remzi Kartal at flygte til udlandet for at undgå fængsel. Remzi Kartal har siden været politisk aktiv i Europa og har gjort en stor indsats i forhold til dannelsen af Kurdistan National Kongres (KNK) i Bruxelles og senere er han blevet medformand for Folkets Kongres – Kongra Gel.

PORTRÆT