Lederen af Senatets udenrigskomite, Bob Menendez: Stop Erdogan – Stop angreb på NØ-Syrien –   Stop F-16 fly til Tyrkiet

Lederen af Senatets udenrigskomite, Bob Menendez: Stop Erdogan – Stop angreb på NØ-Syrien – Stop F-16 fly til Tyrkiet

I en tale i senatet d. 19. december advarede formanden for det amerikanske senats udenrigskomité, Bob Menendez mod Erdogans voksende provokationer. Han sagde blandt andet: ”Jeg ønsker, at vores allierede bruger deres indflydelse til at forsøge at forhindre yderligere indtrængen i det nordøstlige Syrien”.

NUDEM bringer her hele Bob Menendez tale:

”For et par dage siden, foran et rådhus i det nordlige Tyrkiet, truede præsident Erdogan med et missilangreb på Athen.

»Grækenland er bange for vores missil. De siger, at Typhoon-missilet vil ramme Athen.”

Og så henvendte han sig direkte til det græske folk og sagde, og jeg citerer: ‘Det vil ske … medmindre I forholder jer rolige.’ Der er tale om et NATO-medlem, der direkte truer med at angribe Athen, en by med tre millioner civile.

Ifølge FN er et forsætligt angreb på civile en krigsforbrydelse.

Derfor henvender jeg mig til forsamlingen i dag for at fordømme den tyrkiske præsidents seneste handlinger, som ikke blot er foruroligende — de er fuldstændig uacceptable.

Erdogan har i årevis ført en undertrykkende, antidemokratisk politik i ind- og udland. Med kriminalisering af fornærmelser af Tyrkiet og af ytringsfriheden, og undertrykkelse af anderledes tænkende og politiske oppositionsfigurer, har Erdogan fængslet og bragt så mange prodemokratiske aktivister og menneskerettighedsforkæmpere til tavshed, at der på et tidspunkt var flere advokater og journalister i tyrkiske fængsler end i noget andet land i verden.

Hans regering fortsætter med at forsøge at skjule sandheden om det armenske folkemord og retsforfølge forfattere og historikere. I 2008 blev en af de journalister, der skrev om folkemordet, myrdet på en gade i Istanbul.

Lige så voldelig som Erdogans embedsperiode har været hjemme, lige så totalt forfærdelig har hans udenrigspolitik været. Lige før Baku’s krig i Nagorno-Karabakh solgte Tyrkiet for 77 millioner dollars militært udstyr til Aserbajdsjan, der blev brugt til at angribe uskyldige armeniere med. Så det er ikke overraskende, at Erdogan mødtes i Teheran i sommer med den russiske og iranske præsident – nogle af verdens mest brutale diktatorer.

Se bare på de ledere, han samarbejder med. Det er fordi han deler deres verdensbillede.

Og det kan man tydeligt se i den måde, han griber regionen an på. Fem årtier efter Tyrkiets ulovlige besættelse af Cypern puster Erdogan stadig til splittelse på øen. Sidste år foreslog han at genåbne den cypriotiske by Varosha i et forsøg på at sprede tyrkisk indflydelse. Det er en overtrædelse af FN’s Sikkerhedsråds resolutioner, som blev fordømt af EU. Og i september truede Erdogan med at forstærke de allerede 40.000 tyrkiske tropper på Cypern med flere land-, flåde- og luftvåben, ammunition og køretøjer.

Erdogan ser tydeligvis på Putins ulovlige annektering af dele af Ukraine og tager det til efterretning. Og det er det, der gør præsident Erdogans nylige kommentarer om at iværksætte missilangreb på Grækenland så foruroligende. Vi har set Erdogan udfordre græsk suverænitet gentagne gange. I sommer sendte han kampfly ind over de græske øer i Det Ægæiske Hav. Så hans trusler om at ramme Athen passer ind i et mønster af tyrkiske krav på, hvad der i dag er græsk territorium. Han har sagt, at tyrkiske styrker kan lande i Grækenland ‘pludselig en nat’.

Han synes at øge sin ulovlige, autokratiske adfærd op til valget i Tyrkiet næste år.

I november indledte han et luft-, artilleri- og droneangreb på kurdiske byer i det nordlige Syrien. Og antydede, at landstyrker snart ville følge efter.

‘Payback time,’ tweetede Tyrkiets forsvarsministerium og annoncerede operationen mod kurderne, der længe har været et mål for Erdogans vrede.

Men at angribe netop de styrker, der er vigtige amerikanske partnere i bekæmpelsen af Islamisk Stat, bringer dermed også amerikanske tropper i Syrien i fare.

Han har også været ude efter revanche derhjemme.

Så sent som i sidste uge blev en af Erdogans politiske rivaler – Istanbuls populære borgmester – idømt fængsel i to et halvt år.

Anklagen? At fornærme medlemmer af det øverste valgråd.

Det ville svare til, at en amerikaner blev sat i fængsel i to og et halvt år for at fornærme en eller anden statslig valgkommission eller den føderale valgkommission eller simpelthen en hvilken som helst offentlig instans.

Og som om fængselsstraffen ikke sendte et klart nok signal, så vedtog retten også et politisk forbud for borgmesteren.

Erdogan bruger uden tvivl denne aggression og undertrykkelse som en afledningsmanøvre fra den alvorlige fiasko i hans egen økonomi.

Han gør det måske i trods.

Eller han gør det måske, fordi han er en bølle.

Men én ting står klart – USA må tage den tyrkiske præsidents handlinger alvorligt.

Dem, der bare siger ‘åh, han er jo meget uskyldig’ – de tager en meget stor risiko. De har sagt, at “Putin er en bluffer”. Men vi har en krig på det europæiske kontinent.

Vi er nødt til at holde Erdogan ansvarlig for sin opførsel, når han overtræder internationale love eller udfordrer demokratiske normer eller tillader sine styrker at begå krænkelser af menneskerettighederne.

Og det er derfor, jeg opfordrer til frie og retfærdige valg i Tyrkiet.

Jeg beder det internationale demokratisamfund om at fordømme Erdogans fængsling af sin politiske modstandere.

Jeg ønsker, at vores allierede bruger deres indflydelse til at forsøge at forhindre yderligere indtrængen i det nordøstlige Syrien.

Og jeg kræver, at Erdogan stopper alle overflyvninger af Grækenland og trækker hver eneste tyrkisk soldat ud af Cypern.

Og i betragtning af al denne aktuelle opførsel mener jeg ikke, at USA bør lægge F-16-kampfly i præsident Erdogans hænder.

Derfor vil jeg som formand for Senatets udenrigsudvalg ikke godkende nogen F-16-fly til Tyrkiet, før han stopper sin aggressionskampagne i hele regionen.

Jeg er sikker på, at dette ikke vil give mig mange venner i Ankara.

Og præsident Erdogan har kritiseret mig personligt – kaldt mig en fjende af staten.

Men hvis det at stå op imod krænkelser af menneskerettighederne gør mig til en fjende af Erdogan – hvis det at råbe Tyrkiet op for at bevæbne Aserbajdsjan og muliggøre massakren på uskyldige armenske civile gør mig til en fjende af Erdogan – hvis det at kræve, at Tyrkiet anerkender græsk og cypriotisk suverænitet, gør mig til en fjende af Erdogan – så er det et stempel, jeg vil bære med ære.

Og så vil jeg slutte af med at sige til mine kolleger her i Senatet: Vær ikke bange for at stå op for amerikanske værdier i lyset af Erdogans aggression.

Til det internationale samfund – tøv ikke med at holde Tyrkiet ansvarlig for at overtræde folkeretten.

Til de borgere, der lever i skyggen af Erdogans Typhoon-missiler – glem ikke, at USA står skulder ved skulder med jer.

Og til de mennesker i Tyrkiet, der stadig håber på en fri, demokratisk fremtid – giv ikke op.

Om føje tid, og med jeres tapperhed, vil fred og velstand vende tilbage til jeres hjemland.

Fru præsident, hermed giver jeg ordet videre til den næste taler.”

Bob Menendez er en amerikansk demokratisk senator som repræsenterer delstaten New Jersey. Han er uddannet jurist. Menendez blev valgt ind i Repræsentanternes hus i 1992 og genvalgt seks gange. Derefter blev han valgt ind i senatet i 2006, og  blev genvalgt i 2012 og 2018. Han har været formand for Senatets udenrigskomite fra 2013-15, og igen siden 2021-.

Kilder: United States Senate. Chairmans Press, 2022:  Menendez Delivers Floor Speech Condemning Erdogan’s Threat to Attack Athens with Ballistic Missiles. 19. December 2022.

Wikipedia, 2022: Bob Menendez

Oversættelse: Jesper Brandt

DEBAT NYHEDER