Selahattin Demirtaş dømt for at fornærme tidligere premierminister

Selahattin Demirtaş dømt for at fornærme tidligere premierminister

HDP-politikeren Selahattin Demirtaş, der har siddet fængslet siden 2016 i Tyrkiet, er blevet idømt et års fængsel for at have fornærmet den tidligere premierminister, Ahmet Davutoğlu.

Selahattin Demirtaş bliver dømt for at have kritiseret Ahmet Davutoğlus handlinger i forbindelse med udgangsforbuddet og den militære belejring af de kurdiske byer i 2015/2016. Demirtaş havde i 2016 rejst spørgsmålet om krigsforbrydelser begået af den tyrkiske hær mod den kurdiske civilbefolkning og så den daværende premierminister Davutoğlu (tidligere AKP, nu GP) som værende ansvarlig.

Ligesom præsident Recep Tayyip Erdoğan tolkede Davutoğlu enhver udtalelse mod ham og hans politik som en fornærmelse mod regeringen og indledte en retssag mod Demirtaş. Demirtaş var ikke personligt til stede, da dommen blev afsagt, men blev integreret i retssagen via et videokonferencesystem fra fængslet i Edirne. 

Selahattin Demirtaş har siddet i fængsel i næsten seks år. Den tidligere HDP-leder blev arresteret i november 2016 sammen med ni andre HDP-parlamentsmedlemmer, herunder den tidligere medformand Figen Yüksekdağ.

MENNESKERETTIGHEDER NYHEDER Udland