Taliban forbyder kvinder at besøge nationalpark

Taliban forbyder kvinder at besøge nationalpark

 Taliban har forbudt kvinder at besøge Band-e-Amir, en af Afghanistans mest populære nationalparker. Forbuddet blev annonceret, efter at den fungerende minister for laster og dyder, Mohammad Khalid Hanafi, havde klaget over, at kvinder, der besøgte parken, ikke havde overholdt den korrekte måde at bære hijab på.

“At tage på sightseeing er ikke et must for kvinder,” sagde Hanafi, da han bad sikkerhedsstyrkerne om at hindre kvindernes adgang til parken.
Heather Barr fra Human Rights Watch (HRW) har fordømt flytningen og siger, at “mure lukker sig om kvinder i Afghanistan.”

Hun tilføjer: “Taliban er ikke tilfreds med at fratage piger og kvinder uddannelse, beskæftigelse og fri bevægelighed, men ønsker også at tage parker og sport fra dem og nu endda naturen, som vi ser det med dette seneste forbud mod kvinder, der besøger Band-e-Amir.”

I november sidste år forbød den Taliban-ledede regering kvinder at bruge det offentlige rum, herunder parker, og sagde, at de ikke bar hijab korrekt eller fulgte reglerne for kønsadskillelse.
Det er et år siden, at Taliban igen tog magten i Afghanistan. Gennem året, der har været præget af modstand og kamp, er mange kvinder blevet bortført, gjort til slaver og tortureret af Taliban-bander. Kvinder og piger er blevet frataget alle deres grundlæggende rettigheder. Men de kvinder, der ikke anerkendte Taleban-regimet, gjorde gaderne til steder mod modstand.

Taliban var ved magten i Afghanistan fra 1996 til 2001 og begik adskillige massakrer i landet i løbet af den tid. I 2001 iværksatte USA en operation i Afghanistan, fordi Taliban-regimet støttede den radikale islamistiske gruppe Al-Qaeda, som havde forårsaget tusindvis af amerikanske borgeres død med sit angreb på tvillingetårnene i New York den 11. september 2001.

USA havde tropper i Afghanistan fra 2001 til august 2021, hvor de trak sig tilbage. Den 15. august 2021 erobrede Taliban hovedstaden Kabul og tog magten igen.

Kilde: Anonymous, 2023: Taliban bans women from visiting national park. ANF, 28. August 2023.
Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER