Tidligere medborgmester i Şemdinli frygter, at der planlægges et nyt angreb mod ham

Tidligere medborgmester i Şemdinli frygter, at der planlægges et nyt angreb mod ham

Tidligere borgmester i Semdinli, Seferi Yılmaz, fik i 2005 sin boghandel bombet af en statsmordergruppe. Gerningsmændene blev fanget og fik hårde straffe, men sagen blev henvist til en militærdomstol, der pure frifandt dem. Nu frygter han, at et nyt angreb på ham er planlagt og tilføjer, at hans lejlighed i Şemdinli bliver udspioneret.

Den tidligere medborgmester i den tyrkisk/kurdiske by Şemdinli (Şemzînan) Seferi Yılmaz, blev udsat for et alvorligt angreb, da hans boghandel “Umut” blev bombet i 2005. Gerningsmændene blev arresteret. En civil domstol idømte dem lange fængselsstraffe, men retssagen blev derefter henvist til en militærdomstol. Den daværende stabschef Yaşar Büyükanıt satte kursen for sagen og roste morderne som “gode fyre”. Retssagen blev forsinket og morderne løsladt. En nyligt udrullet retssag endte i december 2021 med frifindelse af alle de anklagede. Den dom er nu stadfæstet af højesteret.

Nu fortæller Seferi Yilmaz, at han frygter, at der er planlagt et nyt angreb mod ham. Som han har fortalt Mesopotamia Agency, blev en ukendt person den 15. august set tjekke området omkring hans hjem. Kameraoptagelser viste manden, der observerede hjemmet fra et nærliggende skovområde. Han forsvandt efter at være blevet opdaget.

Yılmaz siger: “Min nevø fortalte mig om en mand, han så tjekke mit hus. Han ringede samtidig til politiet. Men politiet kom ikke for at lede den dag. Formentlig forberedes der et nyt angreb.”

Yılmaz, der minder om angrebet på hans boghandel, siger, at han også på det tidspunkt blev observeret af morderne, en tre-mands dødsgruppe bestilt af staten. Holdet udarbejdede en grundplan for hans butik. Den tidligere medborgmester sagde: “Jeg føler mig ikke sikker, og der bliver ikke gjort noget for at beskytte mig. Jeg vil ikke give op, men forhindre, at fortidens hændelser gentager sig. Den person, der udspionerer mig, kan ses på kameraoptagelserne. Det vil vise sig, hvem han er. Vi informerede politiet om, at han forberedte noget i området, men der er stadig ikke foretaget nogen efterforskning. Vi kan ikke kontrollere det selv, fordi det er for farligt. Der er tydeligvis noget uhyggeligt ved hændelsen. Det er meget tydeligt, at han planlagde et angreb.”

Hvem er Seferi Yılmaz?

Seferi Yılmaz kommer fra Şemdinli og siges at have været der, da guerillakommandanten Mahsum Korkmaz (Nom de Guerre: Egîd) affyrede PKK’s “første skud” i byen Dih (Eruh) den 15. august 1984 og dermed startede den væbnede befrielseskamp mod de tyrkiske besættelsesstyrker.

For dette blev Yılmaz fængslet i 15 år. Efter sin løsladelse i 2000 åbnede han boghandlen “Umut” (Hope), den første boghandel nogensinde i Şemdinli. I 2005 blev butikken angrebet.

I 2006 blev han arresteret igen for at støtte PKK og blev fængslet i over et år. I 2014 blev han valgt til medborgmester i Şemdinli og arresteret igen i 2016. I hans sted blev en administrator udpeget af det tyrkiske indenrigsministerium. Efter næsten to år blev Yılmaz løsladt igen. I 2020, mens han udførte forårsrengøring, opdagede han en fejl i sit køkken.

Bombeangreb på boghandel bestilt af staten

Den 9. november 2005, da Yılmaz var i sin boghandel og skulle til at spise med sine to ansatte, udførte en tremands specialkommandoenhed fra de tyrkiske militære specialstyrker et angreb.

Yılmaz tog et par skridt mod døren, da den første håndgranat blev kastet ind i butikken. Han var kun i stand til at råbe “bombe” for at advare sine kolleger. Så løb han ud og begyndte at jagte gerningsmændene. Hans medarbejdere befandt sig på det tidspunkt bagerst i boghandlen. En blev dræbt af granatsplinter og en anden alvorligt såret. Seferi Yılmaz overlevede.

Befolkningen i Şemdinli så det hele og forfulgte vredt gerningsmændene og fangede dem ved at stoppe deres gateway-bil. De lokale sikrede sig en stor mængde dokumenter såsom dødslister, mordplaner, håndgranater fremstillet i Tyskland og et stort antal andre våben. Derefter overgav de mændene til politiet. Gerningsmændene blev navngivet som Ali Kaya og Özcan İldeniz, begge medlemmer af det tyrkiske militær med rang af sergenter, samt Veysel Ateş, et medlem af modguerillaen. En anden hændelse fandt sted, da gerningsstedet blev inspiceret: Sikkerhedsstyrker skød ind i en menneskemængde fra en kørende bil, dræbte en kurder og sårede 20 andre.

Da det var klart, at angrebene var blevet udført af statslige styrker, var befolkningen i Şemdinli i oprør i ugevis. Tre andre mennesker blev skudt og dræbt af politiet under protesterne.

Kilde: Anonymous, 2023: Former co-mayor of Şemdinli says he fears another attack is being planned against him. ANF News, 23. Aug. 2023

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland