onsdag , 21 august 2019

Tre kurdiske kvinder for seks år siden og seks år efter

For seks år siden blev tre kurdiske kvinder, Sakine Cansiz (Sara) Fidan Dogan (Rojbin) og Leyla Şaylemez (Ronahi), likvideret i Frankrigs hovedstad Paris på deres arbejdsplads i Kurdistan Informationscenter.

Sakine, Fidan og Leyla

Tre kurdiske kvinder, der blev likvideret i hjertet af Paris for seks år siden har ramt kurderne verden over. De tre kvinder har haft deres vigtige andel i frihedskampen, hvor frie og revolutionære kvinder anses som forudsætning for kampen kan lykkes.

Sakine, Fidan og Leyla var nogle kurdiske kvinder, som har brugt det meste af deres liv for kurdernes frihed, ligestilling og kæmpet for demokratiet og de blev fundet døde efter skud i hovedet i den franske hovedstad for seks år siden.

Sakine Cansiz var en kurdisk kvinde, som havde siddet mange år i de tyrkiske fængsler og var udsat for tortur på grund af hendes revolutionære tanker.

Sakine Cansiz, var medstifter af PKK, Kurdistan Arbejderparti. Fidan Dogan, var en dygtig diplomat og repræsentant for KNK (Kurdistans National Kongres) i Paris. Leyla Şaylemez var et vigtigt forbillede for den kurdiske ungdomsbevægelse.

Bagmændene er på fri fod

Kort efter angrebet på de tre kvinder anholdte det franske politi gerningsmanden Ömer Güney, som var medlem af den tyrkiske efterretningstjeneste. En tyrkisk efterretningsagent Murat Sahin indrømmede tilbage i 2013 i et interview med nyhedsbureauet ANF, at den formodede gerningsmand Ömer Güney på trods Tyrkiets afvisning af deres indblanding i likvideringerne, har været ansat i Tyrkiets efterretningstjeneste (MIT).

Ömer Güney kom nemlig ind i det kurdiske miljø i Paris i august 2012 efter at have boet i Frankrig i nogle måneder. Inden da havde han boet i Tyskland. Efter hans anholdelse er det kommet frem, at han har rejst til Tyrkiet gentagne gange under hans ophold i de to europæiske lande.

Ömer Güney døde af kræft i fængsel i Frankrig.