Tyrkiets præsident Erdogan kommenterer den kurdiske sejr i Kobanê

Tyrkiets præsident Erdogan kommenterer den kurdiske sejr i Kobanê

Efter sin hjemkomst fra Afrika blev Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan stillet et par spørgsmål af journalister og kommenterede den kurdiske sejr i Kobanê: ”Vi ønsker ikke et andet Irak fra vores side. Hvad er det? Et nordligt Irak … (med henvisning til den kurdiske regionale regering). Og nu et nordligt Syrien. Det er umuligt for os at acceptere. Vægten på Tyrkiets skuldre er stor, men vi skal forsvare vores holdning i denne sag. Ellers vil et nordligt Syrien opstå med et nordligt Irak som forbillede. Denne udvikling vil føre til store problemer i fremtiden.”

Det andet aspekt i denne sag er betydningen af Afrin, Kobanê og Qamislo (kantonerne). Vi fortæller dem (koalitionen) følgende: “Hvorfor er I ikke opmærksomme på Aleppo? De viser ingen opmærksomhed over for Aleppo. Jeg spurgte Mr. Obama: “Hvorfor er Kobanê så strategisk for dig?” Præsident Obama sagde: “Hvis ISIS komme sejrende ud vil de sige: Vi besejrede koalitionsstyrkerne. ”

Der er ingen civile tilbage i Kobanê, fortsatte Erdogan. 200.000 mennesker har krydset grænsen til Tyrkiet. Der er kun krigere tilbage. Vi sagde: “Du må ikke bombe Kobanê. Til trods for vores advarsel bombede de Kobanê med alt, hvad de havde, hvor halvdelen af Kobanê endte i ISIS’ hænder. Så hvem er det der støtter ISIS nu?” Da vi talte til irakiske embedsmænd fortalte de os om de våben, som var blevet taget af ISIS i Mosul; disse våben var ikke enkle, konventionelle våben, det var tunge våben. Lignende er sket i Kobanê og det vil føre til problemer i fremtiden. Aleppo er af stor betydning for Tyrkiet. Det Syriske regime bomber Aleppo. Der bor 1,2 millioner mennesker dér og der sker stor ødelæggelse af historie, kultur, civilisation. ”Jeg håber, at amerikanerne vil genoverveje deres synspunkter og den rigtige vej vil blive fundet. ”

Erdogan gentog også tre ting, som den tyrkiske stat havde krævet af koalitionen, nemlig: At der bliver skabt en flyveforbudszone i Rojava (Nord Syrien), en ‘sikker zone’ bliver erklæret i det samme område, og at dele af Den Frie Syriske Hær uddannes og får udstyr. Erdogan sagde, at den amerikanske præsident Obama havde accepteret det sidste krav, men afvist de to første.

Kilde: Kurdishquestion.com

Indland