USA’s senat kræver øget pres på Erdoğan

USA’s senat kræver øget pres på Erdoğan

Over halvdelen af ​​det amerikanske senat opfordrer Biden til at øge presset på Erdoğan på grund af menneskerettighedskrænkelser.

Over 50 amerikanske senatorer har underskrevet et brev, der opfordrer præsident Joe Biden til at presse den tyrkiske regering til at forbedre sin menneskerettighedsrekord og fremhæver stigende autoritarisme både hjemme og i udlandet.

Initiativet kommer fra både demokraterne (ca. 35 medlemmer) og republikanerne (ca. 20 medlemmer), ledet af det demokratiske partis Oregon-senator Ron Wyden og det republikanske partis Florida-senator Marco Rubio. De udtaler bl.a., at den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans “udenrigspolitik også er blevet stadigt mere krigsførende og stridbar”.

Den amerikanske kongres, i både Repræsentanternes Hus og Senatet, har vedtaget adskillige udtalelser og sanktionspakker mod Tyrkiets stærke mand i den tidligere præsident Donald Trumps periode. Men alle straffeforanstaltninger blev blokeret af den tidligere leder af senatets majoritet Mitch McConnell, en nær allieret til Trump.

Brevet, der er formuleret i stærke vendinger opfordrer Biden til “at understrege over for præsident Erdogan og hans administration, at de straks skal afslutte deres vold mod modstandere i ind- og udland, frigive politiske fanger og samvittighedsfanger og ophøre med deres autoritære kurs.”

Brevet bemærker også, hvordan Erdoğan-regeringen har forsøgt at udlevere tyrkiske statsborgere fra udlandet siden et mislykket militærkup i 2016, og i nogle tilfælde har brugt Interpol-meddelelser til at lægge pres på kritikere.

Demokratiske og republikanske politikere har i fælles vedtagelser med stor majoritet stemt for at indføre militære og økonomiske sanktioner over for Tyrkiet efter landets militære indgreb mod de USA-allierede kurdiske styrker i det nordøstlige Syrien i oktober 2019.

I løbet af de sidste to år af Trump-administrationen har begge kongreskamre også anerkendt en massakre på armeniere i begyndelsen af ​​sidste århundrede på tyrkisk jord som folkedrab.

Brevet, der blev sendt til Biden i denne uge, henviser også til en Freedom House-rapport, hvor Tyrkiet bliver vurderet som “Ikke frit” i 2020 (Rapporten kan læses i dansk oversættelse her på Nudem.dk, jb).

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER