World Kobane Day 2017 – Billedudstilling & Oplæg

World Kobane Day 2017 – Billedudstilling & Oplæg

World Kobane Day” markeres d. 1. november over hele verden. Kobane blev befriet fra såkaldt IS januar 2015 og blev samtidigt et internationalt symbol på kampen for sekularisme, feminisme og radikalt demokrati.

Militante ekstremister har med al sin magt forsøgt at forhindre den demokratiske udvikling i Rojava/Nord Syrien, hvor man forsøger at skabe et samfund der er baseret på kvindernes frigørelse, demokrati, frihed, ligestilling, økologi og sameksistens. På trods af disse angreb har den folkelige modstandskamp været uovervindelig. Dette blev tydeligt demonstreret, da IS/Daesh blev besejret i Kobane. Kampen om Kobane markerede begyndelsen på slutningen på myten om IS’ evne til at besætte og kontrollere enhver by.

Prisen på denne sejr har været høj, og virkningerne er stadig meget synlige. Siden har ind-satsen mod IS udviklede sig til kampen for en anden samfundsorden.

“World Kobane Day” er også blevet markeret i Danmark og det bliver den selvfølgelig igen i år. Rojava Komiteen og Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark (FEYKURD) opfordrer alle, der deler de samme værdier for fred og retfærdighed, til at deltage i marke-ringen.

Begivenheden er slået sammen med, at “Frihedsbussen for Öcalan” ankommer til Danmark d. 1. november.

Det verdenomspændende samarbejde “International Inititive for Freedom for Öcalan” har startet en 33-dages busstur, der vil omfatte 30 centrale byer i otte lande. Turen, der finder sted mellem 9. oktober og 11. november, har til formål at informere den internationale of-fentlighed om Abdullah Öcalans ideer og de isolationsbetingelser som Öcalan befinder sig i samt hans nøglerolle i løsningen af det kurdiske problem og hans værker for folkenes frihed i Mellemøsten. Det har også til formål, at sikre det europæiske samfunds deltagelse og støtte i kampagnen for Öcalans og alle politiske fangers frihed i Tyrkiet.

Öcalan har været isoleret i fængsel i næsten 20 år nu, på fængselsøen Imrali – i mere end 10 år som den eneste fange på øen. På trods af de frygtelige forhold har Öcalan aldrig opgivet håbet om en fredelig løsning på konflikterne i Mellemøsten, især det kurdiske spørgsmål. I det nordlige Syrien er folk blevet inspireret af hans ideologiske skrifter, og har skabt et mul-tietnisk, multireligiøst og demokratisk system. Over 10,3 millioner mennesker har skrevet under på, at de ønsker Öcalans frihed.

Da krisen i Mellemøsten udvikles, og Tyrkiet glider ind i et diktaturregime, er Öcalans stem-me for fred og demokrati mere nødvendig end nogensinde. Han er arkitekten bag forslaget om en værdig sameksistens, så kun hans frihed betyder, at en forsoning kan nås. Potentialet er der, og betingelserne er modne til at opnå dette.

Begge begivenheder finder sted på Kulturhuset Islands Brygge onsdag d. 1. november fra kl. 18.00. Der er mulighed for en paneldebat om Öcalans ideer og ideologi, og en billedeudstil-ling af Kobanes kamp for frihed.

KURDISK KULTUR NYHEDER