Dobbeltledelse er et grundlæggende princip for den autonom administration i Nordsyrien/Rojava

Dobbeltledelse er et grundlæggende princip for den autonom administration i Nordsyrien/Rojava

Hêvî Mistefa var den første kvinde i det nordlige Syrien/Rojava, der repræsenterede modellen for dobbeltkønsledelse som medformand for Afrin-kantonen.

I løbet af borgerkrigen i Syrien organiserede befolkningen sig i Rojava. Demokratisk autonomi blev først udråbt i Afrin-kantonen. Alle befolkningsgrupper var repræsenteret i selvstyret, og kvinder spillede en nøglerolle.

Et af grundprincipperne for den autonome administration i Nordsyrien er modellen for dobbeltledelse med ligestilling mellem kønnene i alle organer. Den første kvinde til at påtage sig denne rolle var Hêvî Mistefa – dengang medformand for Afrin-kantonen.

Hun siger, at selvstyret var en helt ny oplevelse for regionens befolkning.

”For det kurdiske folk i Syrien var det første gang, at de kunne regere sig selv. Afrin var det første sted, hvor autonomi blev proklameret. Det var også første gang, at kvinder var involveret i ledelse.

Hêvî Mistefa håber, at Afrin og de andre områder i Syrien, der er besat af Tyrkiet, bliver befriet.

”Så kan befolkningen leve fredeligt sammen igen på deres egen jord. Alle vores præstationer er vundet med store ofre. Derfor skal befolkningen arbejde for den autonome administration.”

KVINDER NYHEDER