Demirtaş opfordrer til en forhandlingsløsning af det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet

Demirtaş opfordrer til en forhandlingsløsning af det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet

I alt 108 medlemmer af Folkets Demokratiske Parti (HDP) er endnu en gang blevet slæbt i retten for at opfordre til voldshandlinger i Tyrkiet i forbindelse med Islamisk Stats (ISIS) belejring af Kobane i 2014. Det pro-kurdiske parti HDP’s tidligere medformand og præsidentkandidat i 2014, Selahattin Demirtaş, der også er fængslet på grund af terroranklager fra samme sag, forsvarede sig tirsdag som en del af den sekstende høring, der blev afholdt i Ankara.

Demirtaş påpegede de politiske årsager bag retssagen og opfordrede Tyrkiet til at indlede forhandlinger med Kurdistan Workers’ Party (PKK) leder Abdullah Öcalan for at løse Tyrkiets århundrede gamle spørgsmål om den kurdiske virkelighed.

I sin forlængede varetægtsfængsling siden hans anholdelse i 2016 sagde Demirtaş, at de blev stillet for en forudindtaget retssag og kaldte retssagen for et politisk folkedrab, hvor “de retsforfulgte er de politikere, der går imod Tyrkiets officielle ideologi baseret på benægtelse af kurdernes eksistens.”

Demirtaş hævdede, at Republikken Tyrkiets grundlæggende filosofi legemliggjorde pluralistiske diskurser om at inkludere kurdere, alevier og tjerkassere i Tyrkiets uafhængighedskrig, idet han understregede, at den sydlige region Kurdistan blev diskuteret inden for grænserne af nationalpagten, men dette blev væltet i Lausanne og 1924-forfatningen og den officielle ideologi om tyrkificering blev derefter sat i værk.

“Vi skal alle lære,” tilføjede han. »Vi skal gøre en ende på den lidelse, vi har påført hinanden i hundrede år. I resolutionsprocessen i slutningen af ​​2012 og begyndelsen af ​​2013 var kravet om en løsning med friheder og uden blod blevet øget. Resolutionsprocessen var selve ønsket om at aktualisere den [tyrkiske] republiks grundfilosofi. Vi ønskede, at den tyrkiske stat behandlede sit kurdiske folk ærligt og lige, så kurderne ikke kastede sten mod deres egen stat.”

Demirtaş henvendte sig til Abdullah Öcalan som autoriteten for resolutionen i hans opfordring til dialog og sagde: “Den enhed, der er blevet bygget på racisme er allerede blevet ødelagt. Nu er det tid til forandring.”

Bedre kendt som Kobane-retsagen, blev retssagen anlagt mod HDP-medlemmerne på grund af deres opfordring til at protestere mod ISIS-belejringen af ​​Kobane, den kurdiske flertalsprovins i det nordøstlige Syrien og deres opfordring til solidaritet med befolkningen i Kobane.

Sagsakterne består af en anklageskrift på 3.530 sider. I anklageskriftet kræver anklageren skærpet livsvarigt fængsel 38 gange til de tiltalte på 29 forskellige anklager, herunder “mord”, “plyndring”, “skade en offentlig embedsmand med en pistol”, “flagbrænding” og “forstyrrelse af den nationale enhed og landets integritet”.

Kilde: Anonymous, 2022: Demirtaş calls for a negotiated resolution of Kurdish Question in Turkey. Medya news, 9. september 2022

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland