Fåregræsning i Hakkari: et skønt job, der er ved at forsvinde

Fåregræsning i Hakkari: et skønt job, der er ved at forsvinde

I Hakkari, hvor arbejdsløsheden er meget høj, arbejder nogle borgere som hyrder væk fra deres hjem i månedsvis for at tjene til livets ophold.

I Hakkari (Colemêrg) er jorden meget velegnet til husdyrhold, og nogle borgere tjener til livets ophold ved at arbejde som hyrder. På trods af alle vanskelighederne fortsætter hyrdearbejdet, der har en historie på tusinder af år, i dag. Hyrden begynder at arbejde i april eller maj og slutter i oktober eller november.

Mehmet Erik, der har været fårehyrde i Hakkari i 20 år, sagde, at dette erhverv har sine gode sider såvel som sine hårde sider.

Erik fortalte at han havde beskæftiget sig med dyrehold før, og at han begyndte at arbejde som hyrde efter at have solgt sine dyr. “Hyrde er et smukt erhverv. Jeg hyrder ikke altid. Nogle år arbejder jeg som hyrde, nogle år hviler jeg. Det er så svært at komme nu. Jeg lever takket være dette erhverv. Alle er nødt til at gøre noget for at få enderne til at mødes. Nogle mennesker sælger husdyr, nogle er håndværkere, og nogle er nødt til at leve af hyrdearbejde.”

‘6 måneders arbejde’

Erik forklarede sin 6-måneders periode og livet på plateauet således: “Jeg tager mine dyr til græsning tidligt om morgenen og malker dem derefter. Jeg tager dyrene med på græs igen senere på eftermiddagen. Når dyrene har hvilet et stykke tid om natten, tager jeg dem med på græs igen kl. 2 om natten. Jeg hviler mine dyr i en time tæt på morgentimerne. I mellemtiden sover jeg en time og går ud for at græsse igen. Så tager jeg dyrene til vandet. Når dyrene har drukket deres vand, malker jeg dem. Dette er den daglige rutine. Dette er vores erhverv.”

‘Hyrdebevægelsen forsvinder’

Erik sagde at hyrdeerhvervet var ved at forsvinde. “De unge i dag udfører ikke dette job længere. Hvis unge mennesker ikke udfører dette job, vil dette job forsvinde. Mens der er mange gode aspekter af dette erhverv, er der også vanskelige aspekter. Nogle gange sover jeg ikke om natten for at græsse dyrene. Det er nødvendigt at passe godt på de dyr, der er betroet dig.”

Kilde: Anonymous, 2023: Sheperding in Hakkari is disappearing. ANF News, 28. Aug. 2023

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Økologi