HDP: Økomord i Kurdistan

HDP: Økomord i Kurdistan

Menekşe Kızıldere, medtalsmand for Økologikommissionen HDP, fortæller, at den tyrkiske regering begår forbrydelser mod miljøet i Kurdistan. Der bliver fældet utallige træer hver dag, og skove sættes i brand for at beskytte tyrkiske militærposter.

Den tyrkiske stat begår økokriminalitet

Skovrydningen finder sted under øjnene af sikkerhedsstyrkerne, og brandene er påsat af dem, siger Menekşe Kızıldere, medtalsmand for Økologikommissionen HDP (Folkets Demokratiske Parti). 

“Hvis de sidste skove i Mesopotamien bliver ødelagt, vil hvert eneste træ, der stadig kan beskytte os mod klimakrisen, være i fare.”

Selv efter sommervarmens afslutning bryder skovbrande ud i Kurdistan “af ukendte årsager”. I løbet af sommeren blev massive mængder skove fældet i regionerne Cûdî, Gabar, Besta, Geliyê Godernê og Şenyayla (Şênê). 

Cûdî – skovrydning og skovbrande

Alle ved nu, at skovområderne på Cûdî-massivet i Şırnak (Şirnex)-provinsen brænder sommer efter sommer. Der har der også været et intensivt rydningsarbejde i tre år. Træerne bliver fældet af landsbyvagter, bragt til den vestlige del af Tyrkiet og solgt der med fortjeneste. Skovarealer på privat ejendom er også berørt. Ejere får valget mellem enten selv at fælde træerne i området eller overlade rydningen til staten. 

Besta – Landsbyvagter og hær ødelægger regionen

Besta-regionen betragtes som en forbindelse mellem provinserne Şirnak og Siirt (Sêrt). Der har der været et stort rydningsarbejde i månedsvis. Skovene bliver fældet af landsbyvagter på trods af landsbybefolkningens modstand. Træer, der er privatejede, bliver også fældet ulovligt, før de bliver trukket fra det bjergrige område med traktor, læsset på lastbiler og taget væk. De involverede soldater og landsbyvagter lægger ikke skjul på, at der ikke længere burde være skove i Besta.

Ud over systematisk skovrydning har skovbrande også nået et truende niveau. Alene inden for de seneste tre måneder brød otte skovbrande ud nær Lice, i Amed-provinsen, og syv skovbrande i Cûdî. Soldater forhindrede gentagne gange befolkningen i at slukke ilden. 

Tyrkiet begår en klimaforbrydelse

Kızıldere påpeger, at Tyrkiet begår en klimaforbrydelse, et økomord i Kurdistan. Hun opfordrer FN til at sætte dette på dagsordenen.

“Ødelæggelsen af ​​disse skove er en forbrydelse mod alle levende væsener og fremtidige generationer i Kurdistan og Tyrkiet. Ifølge lokalbefolkningen udføres skovhugsten under polititilsyn, og brandene påsættes af politiet. Det gør den tyrkiske stat til en “klimakriminel”. Skovrydning er ikke kun et spørgsmål af national offentlig interesse, men påvirker hele verden.”

Tid til at gøre noget

Kızıldere understreger, at tavshed faktisk betyder godkendelse af disse miljøforbrydelser og opfordrer til handling:

“Miljø- og økologiske foreninger, platforme, demokratiske organisationer og juridiske institutioner skal sætte dette klart på deres dagsorden og hæve deres stemmer. Hvis de sidste skove i Mesopotamien bliver ødelagt, vil hvert enkelt træ, der vil beskytte os mod klimakrisen, være i fare.”

Kilde: Hdp.org.tr

Natur / Bæredygtigehed NYHEDER