Irak protesterer over tyrkisk ministers militærbasebesøg i Nordirak

Irak protesterer over tyrkisk ministers militærbasebesøg i Nordirak

Iraks udenrigsministerium har indkaldt Tyrkiets chargé d’affairs til Baghdad for at udtrykke sin stærke vrede over et besøg fra den tyrkiske forsvarsminister på en militærbase i det nordlige Irak.

Seniorsekretær Nizar Al-Khairalla overleverede diplomaten en formel protestnote og klagede over, at Tyrkiet overtrådte international lov ved at krænke Iraks territoriale integritet, sagde ministeriet mandag.

”Den irakiske regering udtrykte sin stærke vrede og fordømmelse af tilstedeværelsen af ​​den tyrkiske forsvarsminister Hulusi Akar på irakisk territorium, hvor han mødtes med tyrkiske styrker, der er ulovligt til stede dér uden koordination med eller forudgående godkendelse fra de relevante myndigheder i Irak,” sagde ministeriet.

Akar besøgte tyrkiske tropper med base i det kurdisk-kontrollerede nordlige Irak lørdag d. 1. maj og mødtes med ledere, der udfører igangværende operationer mod Kurdistans arbejderparti (PKK). Tyrkiet har etableret militærbaser og udposter i regionen for at bekæmpe PKK, som har kæmpet for kurdisk autonomi fra Tyrkiet i fire årtier og er anerkendt som en terrorgruppe af USA og Den Europæiske Union.

Irak fordømte også en erklæring fra den tyrkiske indenrigsminister Suleyman Soylu om planer om at etablere en permanent militærbase i det nordlige Irak.

”Den irakiske regering afviser kategorisk de tyrkiske militærstyrkers fortsatte krænkelser af den irakiske suverænitet og af vores landområders og luftrums ukrænkelighed. En fortsættelse af en sådan tilgang er ikke i overensstemmelse med venligtsindede relationer, godt naboskab og eksisterende internationale love og normer.”

Tyrkiet intensiverede de militære operationer i regionen i slutningen af ​​af april.

Under besøget på militærbasen overleverede Akar et tyrkisk flag til nogle tropper og lykønskede dem med at have “neutraliseret” 44 PKK-medlemmer under operationer i området, sagde forsvarsministeriet i en erklæring søndag. Militærets stabschef Yaşar Güler og landstyrkechef Ümit Dündar ledsagede Akar på besøget.

Men reelt har Tyrkiet i de sidste ti dage mistet 147 soldater og 6 helikoptere. I stedet for at indrømme nederlagene, skyder Akar nu skylden på de kurdiske guerillaers gode udstyr, og har sagt:

”De har fjernstyret DShK ‘ ere. Selv når luftvåbnene kan ramme dem, sikrer de på en eller anden måde deres egen sikkerhed. De bruger de sniper rifler, vi kalder Zagros. De har Bixi, RPG, Kalashnikov. De bruger også Kalashnikovs med lyddæmpere. De har bazookaer. De har forskellige højteknologiske krigssystemer.”

Intense sammenstød har skræmt landsbyboere og tvunget familier til at flygte fra deres hjem, sagde lokale kurdiske embedsmænd til nyhedswebstedet Rudaw i en artikel, der blev offentliggjort mandag.

Kilde: Anonymous, 2021: Iraq summons Turkish diplomat to slam military base visit by minister. Ahval, 4. Maj. 2021

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER