KCK opfordrer til gendrøftelse, genoptagelse af det kurdisk-tyrkiske forhold

KCK opfordrer til gendrøftelse, genoptagelse af det kurdisk-tyrkiske forhold

Unionen af kurdiske Samfund (KCK) opfordrer til en revurdering af de kurdisk-tyrkiske relationer i anledning af hundredåret for grundlæggelsen af den tyrkiske republik og understreger: “De historiske kurdisk-tyrkiske relationer blev påvirket med grundlæggelsen af den tyrkiske republik.

KCK har udsendt en erklæring til offentligheden, der opfordrer til gendrøftelse og genoptagelse af de kurdisk-tyrkiske forbindelser, hvis tekst lyder:

Der er gået hundrede år siden grundlæggelsen af den tyrkiske republik. Nu debatteres det i Tyrkiet, hvordan republikkens næsteårhundrede kommer til at se ud. Vi anser det for vigtigt at diskutere republikkens sidste århundrede på den rigtige måde. En ordentligopbygning af det nye århundrede afhænger af et korrekt grundlag for diskussionen, af at lære af historien og ikke gentage fortidens fejl. Uden det er en korrekt diskussion af historie og planlægning for fremtiden ikke mulig. Især når det drejer sig om Tyrkiet, kan ingen diskussion være korrekt og frugtbar uden at tage hensyn til kurderne. Det er ikke andet end en konstatering af fortiden, der ikke engang kræver diskussion. Det kurdiske folks eksistens i Tyrkiets geografi er en realitet. Det har været et væsentligt element i den politiske og administrative struktur, der er blevet etableret både ved oprettelsen af republikken og i tidligere perioder. Derfor må den korrekte diskussion af den historiske proces, især af den republikanske periode, gennemføres med inddragelse af de kurdisk-tyrkiske relationer. En diskussion af republikken, der ikke omfatter denne sammenhæng, vil helt sikkert forblive ufuldstændig, fejlagtig og farlig.

Desværre blev de historiske kurdisk-tyrkiske forbindelser efteroprettelsen af republikken forværret på bekostning af kurdere, tyrkere og alle, hvilket har forårsaget store lidelser, tab og ødelæggelse. Alle de negative træk, vi har oplevet under den republikanske udviklingsproces, har været knyttet til denne forringede forbindelse. Da denne virkelighed er blevet ignoreret indtil i dag, er ingen af de beskrevne negative forhold blevet elimineret. Derfor, når republikkens århundrede nærmer sig slutningen, bør den første prioritet være at reflektere over og tage hensyn til denne virkelighed. Det er afgjort det mest grundlæggende spørgsmål i Tyrkiet, som skal behandles ordentligt. Først derefter kan der afholdes en korrekt diskussion. Hvis det rigtige svar på forværringen af de historiske kurdisk-tyrkiske relationer, der startede med oprettelsen af republikken, findes, kan historiens forkerte forløb korrigeres, og de positive kvaliteter, der tilskrives republikken eller forventes af republikken, især demokrati, kan realiseres.

Kilde: Kurdistan-Communities Union (KCK): KCK calls for re-discussion, resumption Kurdish-Turkish Relations. ANHA, Hawar News Agency, 27. October 2023.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER