Bayik: At stå op for Rojava er alene ikke en løsning

Bayik: At stå op for Rojava er alene ikke en løsning

“Mennesker overalt i verden viser solidaritet med Rojava, men det er ikke nok. Der skal også gøres noget i det nordlige Kurdistan, for det er her den tyrkiske stats ødelæggelseskampagne har sit udgangspunkt,” siger Cemil Bayik fra KCK.

Cemil Bayik besvarede spørgsmål fra journalist Ciwan Tunç om udviklingen i Mellemøsten og den tyrkiske stats kurdiske fjendtlighed i et program på Stêrk TV.

Her er Bayıks kommentarer som følger:

“For en løsning af det kurdiske spørgsmål kan vi ikke begrænse os til kun en del, vi er nødt til at beskæftige os med hele Kurdistan og demokratiseringen af ​​Mellemøsten.  Så længe problemet ikke er løst i Nordkurdistan (Bakur), kan der heller ikke findes nogen løsning i de andre dele. Det er Tyrkiet, der er mest fjendtlige over for kurderne og ønsker at ødelægge dem. Hvis denne kendsgerning ikke forstås, hvis ikke alle positionerer sig mod Tyrkiet og støtter kampen i Bakur, vil der heller ikke være nogen fremskridt i de andre dele.  Kurderne skal starte deres kamp fra dette faktum.

Et andet vigtigt spørgsmål for kurderne er national enhed. Så længe national enhed ikke tages som grundlag, kan det kurdiske spørgsmål ikke løses. Hvis kurderne ønsker at opnå resultater, skal de opnå national enhed. Betingelserne for dette findes. Mennesker i alle fire dele af Kurdistan og de mennesker, der bor i udlandet, ønsker kurdisk enhed.”    

Situationen i det sydlige Kurdistan

“I denne sammenhæng vil jeg også gerne sige noget om Bashur (Sydkurdistan). De har gjort meget for Rojava. Jeg hilser dem. Unge mennesker er rejst til Rojava og deltaget i modstanden, nogle er faldet som martyrer. 

Det virkelige problem i Bashur er de politiske partier. Nogle gange fremsætter de gode udsagn, men nogle gange er deres udsagn baseret på internationale stater. Dette betyder, at de stadig er under indflydelse fra disse stater. De skal frigøre sig fra det.  De skal styres af befolkningens krav.  Hvis de gør dette, er der ingen hindring, før national enhed er tilbage.”

Stilhed legitimerer tyrkisk politik

“Den tyrkiske stat arresterer kurdiske politikere, forbyder politisk aktivitet, konfiskerer kommuner og afskaffer alt, hvad der hører til kurderne og kurdistan. De siger, at det ikke har noget imod kurderne. Selv kurdiske stednavnet fjernes, er det ikke rettet mod kurderne? De udfordrer det kurdiske sprog, de kurdiske sange og den kurdiske kultur. De ønsker, at alle skal basere sig på den tyrkiske kultur, det tyrkiske sprog og således benægte sig selv. De vil have, at alle skal arbejde for tyrkerne og Tyrkiet. Er det ikke en fjendtlig holdning til kurderne? Hvordan kan kurderne nogensinde acceptere dette og forholde sig tavse om det?

Så længe stillheden hersker, vil Tyrkiet fortsætte sin udryddelsespolitik i Bakur og også i de andre dele af Kurdistan.” 

NYHEDER