KNK-formand Ahmet Karamus taler om situationen ved den polsk-hviderussiske grænse

KNK-formand Ahmet Karamus taler om situationen ved den polsk-hviderussiske grænse

En delegation fra Kurdistans Nationalkongres (KNK) er rejst til grænseområdet mellem Polen og Hviderusland. I et interview med ANF fortæller medformand Ahmet Karamus om situationen ved grænsen og årsagerne til, hvorfor mange kurdere er nødt til at flygte fra Sydkurdistan. Han appellerer til befolkningen i Sydkurdistan: ”Vi forstår jeres grunde, men fjenden bruger denne situation til deres fordel. De ønsker at ændre den demografiske struktur i Kurdistan.”

Har du fået talt med flygtninge ved den polsk-hviderussiske grænse?

Vi havde desværre ikke mulighed for selv at møde og tale med flygtninge. Der er skabt en bufferzone på 150 kilometer lang og ti kilometer bred ved den polske grænse. Omkring 15.000 soldater og politibetjente er udstationeret der.

Hvor mange flygtninge bliver holdt i den “bufferzone”, du taler om? Havde du mulighed for at komme i kontakt med folk fra Sydkurdistan? 

Ifølge de oplysninger vi har modtaget er der cirka 5.000 til 6.000 flygtninge. 3.000 til 4.000 er kurdere fra Sydkurdistan. Årsagerne til, at de er flygtet fra Sydkurdistan er indlysende. Det skyldes politiske og økonomiske årsager. De er ikke tilfredse med situationen i Sydkurdistan. De bliver ved med at sige, at de ikke kan bo der. De ser ikke en fremtid i Sydkurdistan.

Har du haft drøftelser med militæret og politibetjentene, der belejrer grænsen?

Vi har forsøgt at tale med sikkerhedsstyrkerne ved grænsen. De blev ved med at fortælle os: “Det er regeringens og statens beslutning. Vi vil på ingen måde tillade dig at gå til grænsen og tale med flygtninge.” 

Vi bliver ved med at modtage rapporter om dødsfald som følge af sult og kulde. Hvad er den nuværende situation, og hvad gør du i den forbindelse?

Vores delegation er i Warszawa. Vi mødes i øjeblikket med menneskerettighedsorganisationer og en række institutioner. Vi vil gerne mødes med polske parlamentsmedlemmer og informere dem om flygtningenes situation. Vi har startet initiativer gennem Heyva Sor a Kurdistanê og andre kanaler, så hjælpen kan nå dem. Indtil videre er tolv døde. Det sidste vi har hørt er, at en gravid kvinde er blevet meget syg på grund af kulde og sult. Det lykkes hjælpeorganisationer at få hende til et hospital i Polen efter et kæmpe pres. Hun har mistet sit barn og er i koma. Hendes liv er i fare.

Er der noget, som du gerne vil sige til sidst?

Forlad ikke jeres land. Skab din fremtid med dine egne hænder ved at kæmpe og arbejde for dit land. Befolkningen i Kurdistan burde også vide, at deres liv er i stor fare. Vi ser flygtningenes situation ved den polsk-hviderussiske grænse. Situationen er kaotisk og farlig. Vi forstår jeres grunde, men fjenden udnytter denne situation. Fjenden ønsker at ændre den demografiske struktur i Kurdistan.

NYHEDER PORTRÆT Udland