Lærere i Tyrkiet suspenderet for at tale kurdisk

Lærere i Tyrkiet suspenderet for at tale kurdisk

Parlamentsmedlem for Folkenes Demokratiske Parti (HDP), Ibrahim Ayhan, har, ved en spørgerunde i det tyrkiske parlament, spurgt den nyudnævnte premierminister, Binali Yildirim, om hvorvidt at tale kurdisk er en forbrydelse jævnført straffeloven, eftersom tre lærere angiveligt er blevet suspenderet for at tale kurdisk.

Ibrahim Ayhan stillede spørgsmålet den 16. juni 2016:

”Ifølge nyhedsmedier har en uidentificeret person, der er bosiddende i Ankara, informeret og klaget til Premier Ministeriets Kommunikationscenter om tre lærere (M.Y., S.S., og B.K.) på Gülalibey grundskolen i Siverek, Sanliurfa, der blandt andet ikke har deltaget i flagceremonier, samt talt kurmanji og zazaki (to kurdiske dialekter). Derudover har disse rost ”organisationen” [læs; PKK], så vidt den uidentificeret person kunne forstå”.

Med udgangspunkt i denne klage, gennemførte Siverek hovedanklagemyndighed/chefanklagemyndighed en undersøgelse om de tre lærere og konkluderede, at der ingen beviser var for anklagerne om ”propaganda for terrororganisationen” og dermed ingen retsforfølgning af de anklagede.

Ayhan fortsatte: ”På trods af statsadvokatens beslutning, er M.Y. og S.S. blevet suspenderet fra deres arbejde på baggrund af en administrativ undersøgelse i samråd med Siverek guvernørens kontor. Anklager, der i øvrigt ikke var beskrevet i den oprindelige anmeldelse og som blev tilføjet i undersøgelsesdokumentet, udgjorde grundlaget for suspensionen af lærerne.
M. Y. blev suspenderet for ”at rose BDP (HDP’s forgænger) og HDP parlamentsmedlemmer”, ”at følge Gezi Park protestdemonstrationer live på sin telefon” og ”at opfordre lærere til at deltage i protester, der er arrangeret af Egitim-Sen (fagforening for undervisere og videnskabeligt personale)”.

S.S. er blevet suspenderet for ”at mene, at regeringen har ageret uretfærdigt vedrørende ”17-25. december sagen” (korruptions skandale med fremtrædende ministre og præsident Erdogan involveret) og i sagen om ”indespærring af private undervisningsinstitutioner”.

Hvordan vurderer du (Binali Yildirim) det faktum, at lærerne er blevet anklaget med det grundlag, at de talte kurdisk med hinanden? Er det en forbrydelse ifølge loven? Hvad er formålet med at tilbyde kurdisk sprogundervisning som valgfag, hvis det er en forbrydelse at tale kurdisk på skolerne?”.

Kilde: Firatnews.com

Indland NYHEDER Udland