Noam Chomsky holdt den indledende forelæsning ved Rojava University den 15. januar

Noam Chomsky holdt den indledende forelæsning ved Rojava University den 15. januar

Institut for Samfundsvidenskab ved Rojava Universitet afholdt en særlig begivenhed den 15. januar. Arrangementet var Rojava Freedom Annual Lecture Series, og den indledende forelæsning holdtes af Noam Chomsky.

Foredraget fandt sted den 15. januar kl. 16:00 GMT. Arrangementet blev sendt online på University of Rojava’s Facebook-side og YouTube-kanal.

Under de ekstreme og hurtige ændringer og transformationer, der finder sted i Nord- og Øst Syrien blev Rojava Universitet grundlagt i 2016 i byen Qamishlo, på trods af vanskelighederne, manglen på ressourcer, igangværende krige og forskellige andre trusler mod den nordlige og østlige del af Syrien. Siden da har universitetets fakulteter og afdelinger budt mere end 1500 studerende velkommen.

Universitetet har til hensigt at opbygge et alternativt uddannelsessystem. Rojavas universitet har introduceret en ny filosofi, der åbner nye horisonter og indlejrer grundlæggende rettigheder, principper såvel som værdier i sit uddannelsessystem: respekt for multikulturalisme og flersprogethed, ligestilling mellem kvinder og mænd, miljø, retfærdighed, uafhængige mennesker og kritisk tænkning.

Universitetet prøver gennem sine institutioner og vores unikke styreform at opbygge et moderne og demokratisk system i modsætning til et traditionelt system, og det er i sig selv en revolution.

Chomsky: Rojava-revolutionen er et mirakel, som verden skal se

I sin indledende forelæsning sagde Noam Chomsky, at Rojava gennemgår en vanskelig proces, og at det er et mirakel, at det har overlevet indtil nu.

 “Hovedproblemet – sagde Chomsky – er, hvordan de angreb, der udføres af den tyrkiske stat med USAs godkendelse, kan stoppes. På den anden side er det samtidigt vigtigt at være opmærksom på, hvad der vil opstå som modsvar til den indstilling som regeringen i Damaskus udviser. Alt i alt er det et mirakel, at Rojava har overlevet indtil nu. Vi ved af erfaring, at international støtte er mulig.”

Med hensyn til den nye amerikanske regering sagde Chomsky, at Biden faktisk ikke vil være meget forskellig fra den tidligere regering, men samtidigt tilføjede han: “Jeg tror ikke, Biden vil være så brutal som Trump. Jeg tror ikke, han vil godkende drabet på kurderne, som Trump gjorde. Det vigtige er, hvad civilsamfundet gør, den støtte, der kan bygges op inden for civilsamfundet og af folket, for det er det, der vil påvirke den nye regerings politik”.

Chomsky tilføjede: “Hvis der ikke er noget pres fra folket, vil USA fortsat beskytte det samme system. Biden kan være forskellig fra Trump. Men man bør ikke forvente for meget. Derfor bør alle lægge pres på Biden.”

Som anbefaling til Rojava-administrationen sagde Chomsky: ”Det afgørende er at garantere kvindernes rettigheder. Sydafrika har haft succes med de skridt, der er taget i denne henseende. Dette er det eneste håb. Nord- og Øst-Syrien er et stort aktiv. Kendskabet til værdien af ​​Rojava-revolutionen bør udbredes over hele verden. Man når sine mål med støtte fra folket”.

Kilder: Anonymous, 2021: Noam Chomsky will open Rojava Freedom Annual Lecture Series. ANF. 10. January 2021

Anonymous, 2021: Chomsky: The Rojava Revolution is a miracle that the world must see. ANF. 16. January 2021.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER