Pakize, Sêvê og Fatma, tre pionerer inden for kvindebevægelsen blev myrdet i Tyrkiet i 2016. Sagen hemmeligholdes

Pakize, Sêvê og Fatma, tre pionerer inden for kvindebevægelsen blev myrdet i Tyrkiet i 2016. Sagen hemmeligholdes

Den 4. januar 2016 blev tre kurdiske kvindelige politikere myrdet under udgangsforbuddet i Silopi-distriktet i Sirnak. Sêve Demir fra DBP (Partiet for Demokratiske Regioner), Fatma Uyar fra KJK (Kongressen for Frie Kvinder) og Pakize Nayir, medformand for Silopi Folkeforsamling, blev henrettet med koldt blod. De tre kvinder havde planlagt at flytte fra Karsiyaka-kvarteret til Yesilyurt-kvarteret i Silopifor aktivt at hjælpe civilbefolkningen der. En tyrkisk kampvogn gik målrettet efter disse kvinder, og deres kroppe ventede i timevis på, at en ambulance skulle hente dem. Ambulancen ankom ikke, og de døde som følge af alvorlige kvæstelser.

I de senere år er der truffet en “begrænsningsbeslutning” om sagen om drabet på de tre kvinder. Det forlyder, at der er fotografier og optagelser af det, men advokaterne har fået forbud mod adgang til sagsakterne, så det er altid uklart, om der sker en juridisk udvikling.

Pakize Nayir

Pakize Nayir blev født den 13.04.1989 i Silopi-distriktet i Sirnak. Hun tilbragte sin barndom og hele sit liv i Silopi. Pakize overtog materielt såvel som moralsk ansvaret i forældrenes hjem i en tidlig alder. Hun begyndte at arbejde i tekstilindustrien i en alder af 12 år og ledsagede sine forældre til sæsonarbejde i forårsmånederne. På den ene side tog Pakize sig af sin familie, og på den anden side kunne hun ikke ignorere modstandskampen og var en del af den kurdiske frihedsbevægelse. I en ung alder deltog hun i kvinders arbejde og politiske aktiviteter. Hun forsørgede sin familie ved at åbne en frisørsalon, og samtidig overtog hun alle opgaver som medformand for Silopi Folkeforsamling.

Sêvê Demir

Sêvê Demir blev født i 1974 i landsbyen Sute i distriktet Savur i Mardin, i det sydøstlige Tyrkiet. Hun måtte emigrere til Manisa, Tyrkiet, i 90’erne på grund af den intensiverede undertrykkelse fra statens side. Her arbejdede hun som landbrugsarbejder i marker med bomuld, peber, tomater og druer. Senere besluttede Sêvê også at forlade Manisa, fordi hun ikke kunne modstå den racistiske diskrimination af sin kurdiske identitet. I sit politiske arbejde var hun først aktivt involveret i kvinders arbejde og udførte politisk arbejde i Ankara, derefter i Diyarbakir, Konya og Mardin. Hun var også involveret i grundlæggelsen af Tevgera Jinen Azad û Demokratik (Den frie og demokratiske kvindebevægelse) i 2005. Hun blev arresteret i Nusaybin i 2009.

Sêvê, der blev ført til E-type fængslet i Diyarbakir, var også involveret i sultestrejkerne i 2012. Disse blev iværksat for at forbedre forholdene for formanden, Abdullah Öcalan, på fængselsøen. Efter sin løsladelse fra fængslet tog hun en aktiv rolle i politiske anliggender som medlem af DBP i 2014. Også i denne proces tog hun kvinders arbejde og politiske kampe meget alvorligt. Under selvstyreprocesserne var hun også involveret i partiaktiviteter i Silopi-distriktet i Sirnak.

Fatma Uyar

Fatma Uyar blev født den 28. august 1988 i landsbyen Duhok i udkanten af Gabar som det andet barn i en familie på 7 børn. Efter Fatmas fødsel flyttede hendes familie til centrum af Sirnak, hvor de stadig bor i dag. I 2000’erne lærte Fatma den politiske modstandsbevægelse at kende og sluttede sig til den. Hun fortsatte oprindeligt med at arbejde som aktivt medlem af ungdomsbevægelsen. I 2009 blev Fatma arresteret og idømt 5 års fængsel. Et år efter hendes anholdelse blev hendes far Resit Uyar også arresteret og sendt i fængsel. Fatma og hendes far Resit var i samme fængsel i Mardin, indtil Fatma efter halvandet år dér blev overført til Siirt-fængslet. Indtil sin løsladelse tilbragte hun 3,5 år i Siirt-fængslet. Efter sin løsladelse i 2010 vendte hun tilbage til politisk arbejde og var senest involveret i KJA’s arbejde.

Kilde:

Anonymous, 2023: Pakize, Sêvê and Fatma, three pioneers of the women’s movement murdered in Turkey in 2016. ANF-news. 4. Jan. 2024.

Oversættelse: Jesper Brandt

KVINDER NYHEDER