Schweizisk føderal organisation: Tyrkiet støtter Islamisk Stat, og ændrer befolkningssammensætningen i NØ-Syrien

I en sikkerhedsrapport for år 2020 har det schweiziske føderale efterretningsvæsen fremhævet Tyrkiets hovedrolle i støtten til Islamisk Stat og i bestræbelser på an gennemtvinge demografiske ændringer. Det finder sted i de besatte områder i det nordlige Syrien, og rapporten understreger, at PKK fortsætter sine fredelige aktivitteter i Europa.

Den schweiziske føderale efterretningstjeneste (SRC) har offentliggjort en sikkerheds- og situationsrapport for Tyrkiet 2020. Rapporten peger på nedgangen i Erdogans popularitet: ”Tyrkiets præsident Recept Tayyip Erdogan bliver ikke længere støttet af sin aggressive udenrigspolitik”. Den understreger, at Erdogan, til trods for alle de stemmer han får, ikke er i stand til at løse den faretruende økonomiske situation.

Rapporten fastslår: ”Der er ikke længere opbakning i offentligheden for Tyrkiets operationer i Syrien og Irak.

Rapporten har meget tydeligt forklaret, at Tyrkiet foretager manipulationer for at gennemføre demografiske ændringer i de besatte områder i Syrien. Tyrkiet forsøger at genbosætte Syrisk-arabiske flygtninge i den nordlige del af Syrien, for at det på den måde vil være muligt at gennemføre demografiske ændringer i de områder, som kurderne har erklæret som den Autonome Administrations områder.

Rapporten forudsiger, at Tyrkiet under Erdogans lederskab vil komme til at lide under en forværret økonomisk situation. ”Tyrkiets aggressive magtudøvelse og politiske krise indenfor Tyrkiet vil fortsætte”, og man tilføjer: ”Den økonomiske situation vil blive værre.”

Rapporten fortsætter: ”Tyrkiet vil fortsætte sin militære intervention i Syrien og Irak for at kunne kontrollere PKK, som de anser for at være en hovedtrussel mod styret”.

Rapporten refererer også til den fortsatte trussel fra Islamisk Stat, og skriver: ”Islamisk Stat fortsætter med at være én trussel i mange områder, inklusive Schweitz og Europa”.

Med hensyn til Tyrkiet og Islamisk Stat, fastslå rapporten, at Islamisk Stat har internationale netværk, og at Tyrkiet har en hovedrolle ved at tillade Islamisk Stat-bander at krydse grænsen og komme ind i Tyrkiet.

Rapporten nævner også, at Tyrkiet spiller en hovedrolle som transitland og tilbagetrækningsområde for lejesoldater fra Islamisk Stat, ”og det har gentagne gange været understreget, at Islamisk Stat terrorister operativt er blevet fanget eller dræbt nær den tyrkiske grænse.

Rapporten berører PKKs aktioner i Europa og siger: ”Til trods for den nuværende situation, vender PKK i praksis tilbage til Europa”, og fortsætter: ”PKK bruger sine metoder til at opnå sit mål om at få fjernet PKK fra EUs terrorliste. Den Europæiske Union undgår vold, og en gang imellem også chikane, der er opstået mellem kurdiske demonstranter og sikkerhedsstyrker i Europa. Kurdiske ledere i Schweitz tillader ikke brug af vold og insisterer på, at demonstrationerne skal udføres på en fredelig og ikke-voldelig måde.

I rapporten fastslås direkte: “PKK har bevaret sit omdømme i de områder, hvor det har været aktivt, hvad angår ikke at ramme civile.  PKK fortsætter sine fredelige aktiviteter i Europa i fremtiden”.

Kilder:

Anonymous, 2020: Swiss Federal Organization: Turkey supports ISIS, manipulates demographics in NE, Syria. ANHA, 7. Nov. 2020.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER