Syrisk kurdisk kommandant siger, at Kobani sandsynligvis er målet for en truende tyrkisk landoffensiv

Syrisk kurdisk kommandant siger, at Kobani sandsynligvis er målet for en truende tyrkisk landoffensiv

Efter tyrkiske luftangreb på SDFs hovedkvarter i det nordøstlige Syrien har SDF’s øverbevalende Mazloum Abdi talt med Amberin Zaman fra Al-Monitor om Erdogans trusler om en ny landoffensiv.

Amberin Zaman fra Al-Monitor

I sit første interview med internationale medier efter tirsdagens droneangreb på SDFs hovedkvarter i det nordøstlige Syrien sagde chefen for de amerikansk-støttede Syriske Demokratiske Styrker (SDF), Mazloum Abdi (også kendt som Mazlum Kobane), at det mest sandsynlige mål for en potentiel tyrkisk landoffensiv mod de kurdisk-kontrollerede områder ville være hans fødeby Kobani.

To medlemmer af den amerikanskstøttede gruppe døde i angrebet, hvilket er første gang, at en tyrkisk drone har angrebet et område så tæt på en amerikansk base i Syrien.

Byen Kobani er en bastion for kurdisk nationalisme i Syrien og er stedet, hvor alliancen mod Islamisk Stat mellem den amerikansk ledede koalition og de syriske kurdere blev dannet.

Mazloum Abdi luftede frustration over, hvad han kaldte Ruslands og USA’s svage reaktion på de snesevis af tyrkiske luftangreb, der kostede mindst 11 civile livet i det kurdisk kontrollerede område tidligere på ugen. Ruslands invasion af Ukraine har øget Tyrkiets værdi i både Ruslands og Vestens øjne. Mange mener, at begge parters slappe reaktion på Tyrkiets eskalerende krig mod de syriske kurdere skyldes deres ønske om at trække Ankara til deres respektive sider.

Mazloum Abdi var enig. Han sagde, at medmindre Kreml og Washington står fast, vil Tyrkiet sandsynligvis følge op på gentagne trusler om at flytte sine tropper mod hans styrker, som det har gjort i to separate invasioner i 2018 og 2019. Enhver sådan handling, sagde han, ville yderligere destabilisere området og torpedere USA-ledede bestræbelser på at udrydde resterne af Islamisk Stat. Mazloum Abdi tilskrev Tyrkiets seneste angreb den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans bestræbelser på at puste til nationalistiske følelser forud for valget næste år. En langvarig økonomisk nedtur med løbsk inflation og stigende arbejdsløshed truer Erdogans snart to årtier ved magten. Hvilken bedre afledningsmanøvre er der end en krig?

Tyrkiet hævder, at bevæbnede syrisk-kurdiske grupper og deres påståede bagmænd fra Kurdistans Arbejderparti (PKK) var ansvarlige for et bombeangreb den 13. november i Istanbul, der kostede seks mennesker livet. Denne uges luftangreb blev betegnet som hævn for disse dødsfald. Mazloum Abdi benægtede enhver forbindelse til bombningen og sagde, at han ønsker fredelige, naboskabsforbindelser med Ankara.

Følgende er den fulde tekst af interviewet gennemført på tyrkisk over WhatsApp, let redigeret for klarhedens skyld.

Al-Monitor: Kan I bekræfte, at jeres hovedkvarter, der støder op til en amerikansk ledet koalitionsbase i Hasakah, hvor jeg har interviewet jer adskillige gange, blev ramt i et tyrkisk droneangreb i dag?

Mazloum Abdi: Ja. Dronen ramte et område omkring 500 meter fra bygningen.

Al-Monitor: Du er på Tyrkiets mest eftersøgte liste. Var du målet for det angreb?

Mazloum Abdi: Det kan jeg ikke sige med sikkerhed. Men det er et faktum, at Tyrkiet tidligere har forsøgt at dræbe mig ved flere lejligheder, og det er på det her sted, jeg er kendt for at udføre mine aktiviteter.

Al-Monitor: Tror du, at Tyrkiet gav USA besked forud for angrebet, fordi amerikanske og koalitionens styrker bogstaveligt talt er stationeret ved siden af dit eget hovedkvarter?

Mazloum Abdi: Tyrkerne ved, at amerikanerne er til stede der. Det er en fælles facilitet. Vi udfører fælles træning af vores styrker der. Man må spørge amerikanerne selv, om de var advaret, men så vidt vi ved, udførte tyrkerne et de facto-angreb.

Al-Monitor: Hvad mener du med det?

Mazloum Abdi: Jeg tror ikke, at amerikanerne vidste, at dette angreb ville finde sted. Vi kan sige, at angrebet fandt sted på trods af deres tilstedeværelse der.

Al-Monitor: Var du der, da angrebet fandt sted?

Mazloum Abdi: Det kan jeg ikke fortælle dig.

Al-Monitor: Tror du, at Tyrkiet rent faktisk vil gennemføre en landoffensiv, som præsident Erdogan igen truede med i dag?

Mazloum Abdi: Vi tager disse trusler alvorligt. Medmindre der gøres en seriøs indsats for at afskrække Tyrkiet, især fra USA’s og Ruslands side, vil de gøre det.

Al-Monitor: Både forsvarsministeriet og udenrigsministeriet i USA har udsendt separate erklæringer, der advarede mod yderligere eskalering, ligesom russerne har sagt, at de har arbejdet i flere måneder for at forhindre et tyrkisk angreb. Hvad siger du til de udtalelser?

Mazloum Abdi: De er absolut ikke stærke nok i forhold til Tyrkiets trusler og bestemt ikke nok til at afskrække yderligere tyrkisk aggression. Der skal gøres mere.

Al-Monitor: Men vi ved også, at uden grønt lys fra hverken Washington eller Moskva kan Tyrkiet ikke gennemføre en landoffensiv mod kurdiske styrker, der befinder sig i deres respektive indflydelseszoner. Enhver vellykket operation på landjorden ville kræve støtte fra luften, som vi så det i Tyrkiets tidligere invasioner. Medmindre Rusland og USA tillader tyrkiske fly at bruge luftrummet under deres kontrol, vil Tyrkiet ikke være i stand til at bevæge sig, ikke?

Mazloum Abdi: Det er rigtigt, at medmindre de får en sådan tilladelse, vil tyrkerne ikke udføre en landoffensiv. Det er i hvert fald, hvad jeg tror på, og hvad vores befolkning tror på. Hvis der kommer en landinvasion, vil det være fordi en sådan tilladelse er blevet givet, eller fordi Rusland og USA vælger at forblive tavse.

Al-Monitor: Du har helt sikkert talt med amerikanerne. Fortalte de dig, at de ikke ville godkende en tyrkisk indtrængen?

Mazloum Abdi: Det har været deres holdning indtil nu. De fortæller os, at de ikke bifalder en sådan handling fra Tyrkiets side, og at de vil modsætte sig den. Efter dagens angreb har vi talt med vores amerikanske samtalepartnere. Men det er en helt ny situation, og derfor vurderer vi den i fællesskab.

Al-Monitor: Har du forsøgt at få fat i Det Hvide Hus’ koordinator for Mellemøsten, Brett McGurk, efter angrebet?

Mazloum Abdi: Mine folk har talt med staben omkring ham, men jeg har ikke talt personligt med ham. For at være ærlig har vi haft hænderne fulde med alt, der er sket i dag.

Al-Monitor: Hvad havde de amerikanske embedsmænd, du talte med efter angrebet, så at sige?

Mazloum Abdi: De sagde, at de ikke forventede et sådant angreb, og at de vurderede denne nye situation. Jeg håber, at USA som følge af denne vurdering vil indtage en langt fastere holdning over for den tyrkiske aggression mod vores befolkning.

Al-Monitor: Og hvad siger russerne?

Mazloum Abdi: De siger mere eller mindre, hvad amerikanerne siger, men jeg vil gerne tilføje, at de står endnu mindre fast over for Tyrkiet. Rusland er imod en tyrkisk invasion, men det er bare ikke nok. Kobani, Manbij, alle de områder, der er mål for Tyrkiet, er under russisk kontrol.

Al-Monitor: Tyrkiske embedsmænd hævder over for medierne efter den seneste bølge af luftangreb mod jeres landområder, at de ikke har brugt det syriske luftrum. De siger, at de indledte deres angreb fra tyrkisk territorium.

Mazloum Abdi: De tyrkiske væbnede styrker lyver. De har netop angrebet et område 70 kilometer dybt inde på vores territorium mellem Raqqa og Hasakah, som kontrolleres af amerikanske og russiske styrker i fællesskab.

Al-Monitor: Det må da have rystet din tillid til både Rusland og USA?

Mazloum Abdi: Meget afhænger af, hvordan de reagerer på denne nye situation. Disse angreb har nået en kritisk tærskel. Fra nu af er de nødt til at afskrække dem.

Al-Monitor: Er det rimeligt at sige, at konflikten i Ukraine er en faktor i alt dette? Tyrkiet har vist sig som en nøglespiller på grund af sin geografiske placering og sine tætte bånd til blandt andet Rusland og Ukraine. Rusland ønsker tydeligvis at holde forholdet til Ankara på ret køl, ligesom Washington og dets europæiske allierede. Sker det på kurdernes bekostning?

Mazloum Abdi: Der er næppe tvivl om, at Tyrkiet har udnyttet konflikten og markedsført sig succesfuldt over for både USA og Rusland. Og hvis begge disse lande ikke lever op til vores forventninger i lyset af den tyrkiske aggression mod os, hænger det til dels sammen med dynamikken omkring Ukraine-konflikten. Det er også rigtigt, at USA’s interesse for Mellemøsten og i Syrien i særdeleshed er aftaget.

Al-Monitor: Så hvordan forsvarer du dig selv i denne situation? Hvad er dine muligheder? Skal du henvende dig til Damaskus for at få hjælp?

Mazloum Abdi: Det er naturligvis, hvad Rusland ønsker. De vil have, at vi søger en aftale med det syriske regime. Hvad angår USA, er de nødt til at formulere en klarere politik over for Syrien. De har ingen strategi ud over at bekæmpe Islamisk Stat og har undladt at formulere en klar politik med hensyn til fremtiden for de områder, der er under vores kontrol. Fraværet af denne politik gør det sværere for os at forhandle med Damaskus med succes.

Al-Monitor: Men USA er ikke imod, at I fører forhandlinger med Damaskus?

Mazloum Abdi: Det er rigtigt.

Al-Monitor: Hvad er hindringen for en aftale med Damaskus?

Mazloum Abdi: De er ikke klar, og Rusland lægger ikke nok pres på dem. Det andet problem er naturligvis, at regeringen i Damaskus ser sig selv som uerstattelig, uden alternativ, og denne tankegang gør dem mere uhåndterlige og gør, at de ikke reagerer ikke på vores krav.

Al-Monitor: Har protesterne i Iran og det faktum, at de er koncentreret i områder med kurdisk flertal, nogen indflydelse på dynamikken i Syrien?

Mazloum Abdi: Vi har ikke haft nogen aftaler med Iran om disse spørgsmål, men uroen i Iran har bestemt en effekt på dynamikken i Syrien. Når det er sagt, har Iran fuldt op at gøre med sine egne interne problemer. Vi har ikke observeret, at de har øget deres indflydelse i Syrien på nogen mærkbar måde.

Al-Monitor: Hvis Erdogan skulle gøre alvor af sine trusler om en landinvasion, hvilken del af det nordøstlige Syrien vil han så sandsynligvis angribe denne gang?

Mazloum Abdi: De har for nylig talt meget om Manbij, men vi mener, at deres sande mål er Kobani. Kobani er meget symbolsk for kurderne. Det var her, vores nationale kamp blev lanceret, og også her, hvor kampen mod Islamisk Stat tog fart. Det er også af strategisk betydning, da det vil give Tyrkiet mulighed for at skabe forbindelse fra Azaz [vest for Eufrat-floden] til de områder, Tyrkiet besatte i oktober 2019.

Al-Monitor: Har du bemærket nogen øget militær aktivitet fra Tyrkiet, som en troppeopbygning og lignende, nær Kobani?

Mazloum Abdi: Ikke før nu. Det eneste, vi har haft, er luftangreb. Men en operation mod Kobani ville ikke kræve så meget forberedelse.

Al-Monitor: For Rusland kan Kobani bedre undværes end for eksempel Manbij eller Tell Rifaat, som er afgørende for forsvaret af Aleppo. Så måske ville Rusland være mindre negative over for tanken om en tyrkisk invasion af Kobani?

Mazloum Abdi: Det er rigtigt, at de er mere bekymrede over områder, der ligger vest for Eufrat. Men for amerikanerne er Kobani et symbol.

Al-Monitor: Er du bekymret for, at Tyrkiet kan handle sammen med Hayat Tahrir al Sham-krigere i enhver landinvasion? Denne bekymring er helt sikkert blevet luftet af nogle af jeres kolleger.

Mazloum Abdi: Den seneste udvikling, hvor HTS (Hayat Tahrir al Sham) har overtaget dele af Afrin og styrket dets forbindelser med Tyrkiet generelt, peger på potentielle forberedelser til et fælles koordineret angreb mod os. Tyrkiet vil gerne bruge dem i en operation mod Manbij og områderne omkring byen.

Al-Monitor: Hvorfor angriber Tyrkiet dig så intensivt på dette tidspunkt?

Mazloum Abdi: Tyrkiet er imod forbedringer for alle kurdere, hvad enten de bor i Syrien, Irak, Iran eller inde i selve Tyrkiet. Tyrkiet ønsker at ødelægge vores autonome administration. Det er dets overordnede mål. Men lige nu drejer det sig om de spørgsmål, der rejser sig op til valget i Tyrkiet. Så med disse angreb er Erdogan og hans regering også ved at gøde jorden for at skabe stemning i offentligheden op til det kommende valg.

Al-Monitor: Som I ved, bor jeg i øjeblikket i Erbil, og højtstående embedsmænd dér bliver ved med at sige, at hvis I trak en klar linje mellem jer selv og Kurdistans Arbejderparti, ville Tyrkiet være parat til at samarbejde med jer. Hvad er dit svar?

Mazloum Abdi: Jeg tror ikke, at det er det egentlige problem. Det er bare en undskyldning. Tyrkiet er imod alle kurdiske landvindinger. Hvis oppositionens syriske kurdiske nationalråd styrede denne region, ville det også stå over for den samme fjendtlighed fra Tyrkiets side. Tyrkiet er imod kurderne.

Al-Monitor: Nogle analytikere i Tyrkiet hævder, at bombningen i Istanbul blev udført af elementer fra den dybe stat, der er opsat på at afspore Erdogans potentielle nye åbning mod kurderne og især til den fængslede PKK-leder Abdullah Öcalan. Giver det mening for dig?

Mazloum Abdi: Vi har hørt disse teorier. Sandheden er, at der er to veje, der ligger foran Erdogan forud for valget. Han kan enten nå til enighed med den kurdiske bevægelse, og det vil give ham en fordel ved valget eller der kan startes en krig. Den tyrkiske stat har valgt krigen. Erdogan har valgt krigen.

Al-Monitor: Så hvem mener du var ansvarlig for bombeangrebet i Istanbul?

Mazloum Abdi: Jeg mener, at det var en provokation, som den tyrkiske regering udtænkte for at skabe grundlag for krigen imod os. Vi har undersøgt det grundigt og har konkluderet, at angrebet blev begået af syriske oppositionsgrupper, der opererer under Tyrkiets kontrol. Vi fastslog f.eks. – og jeg afslører nu disse oplysninger for medierne for første gang – at kvinden, der blev anholdt for at plante bomben, kommer fra en familie med tilknytning til Islamisk Stat. Tre af hendes brødre døde i kamp for Islamisk Stat. En døde i Raqqa, en anden i Manbij og en tredje døde i Irak. En fjerde bror er kommandør i den tyrkiskstøttede syriske opposition i Afrin. Hun var gift med tre forskellige krigere fra Islamisk Stat, og familien er fra Aleppo. Vi havde absolut intet at gøre med bombningen, og vi fører ikke sådan en politik.

Al-Monitor: I har lovet at svare igen på Tyrkiets angreb. SDF-talsmanden Farhad Shami tweetede på tyrkisk om “hævn”. Planlægger du at gå i krig mod Tyrkiet?

Mazloum Abdi: Nej, vi planlægger at forsvare vores landområder mod Tyrkiet, at kæmpe, hvis de angriber os inde i vores områder, i Serekaniye /Ras al Ain, i Azaz, i Afrin, i Jarablus. Vi har ingen intentioner eller ønsker om at bekæmpe Tyrkiet indenfor det tyrkiske territorium.

Al-Monitor: Jeg ved, at du har supertravlt, så et sidste spørgsmål. Jeg har lavet talrige interviews med jer i årenes løb, og hver gang har I udtrykt ønske om fredelige forbindelser med Tyrkiet. Tror du stadig, at fred med Tyrkiet er mulig, så længe Erdogan er ved magten?

Mazloum Abdi: At dømme efter tidligere erfaringer og Tyrkiets seneste angreb må mit svar desværre være nej.

Al-Monitor: Men så så vi bare Erdogan give hånd til Egyptens præsident al-Sisi og til Saudi-Arabiens kronprins, mænd, han længe har hånet og kritiseret voldsomt. Han kunne måske også give hånd til dig, ikke?

Mazloum Abdi: Det er rigtigt, at Erdogan er en mester i at vende 180º. Han er superpragmatisk. Lad os håbe, at der en dag kan blive fred mellem os og Tyrkiet.

Kilde: Amberin Zaman: Syrian Kurdish commander says Kobani likely target of threatened Turkish ground offensive. https://www.al-monitor.com/originals/2022/11/syrian-kurdish-commander-says-kobani-likely-target-threatened-turkish-ground#ixzz7lYEDpyPH


Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER