Tyrkiet-høring på Christiansborg

Tyrkiet-høring på Christiansborg

Det tværpolitiske initiativ Kurdisk Forum inviterer til høring om udviklingen i Tyrkiet. Høringen finder sted fredag den 7. oktober 2022 kl.13.00-16.30 på Christiansborg.

Høringen vil sætte fokus på den politiske situation i Tyrkiet med særlig vægt på undertrykkelsen af den demokratiske opposition samt Tyrkiets militære engagement i Rojava (Nordøstsyrien) i lyset af Erdogans afpresningsdiplomati i forbindelse med Sverige og Finlands ansøgning om NATO-medlemskab.

Høringen kommer også kort efter store demonstrationer i det nordvestlige Syrien, som var vendt mod Tyrkiets opfordring til forsoning mellem den syriske regering og oppositionen. De syriske demonstranters hovedslogan var “ingen forsoning med slagteren”. Ankaras ønske om normalisering med Damaskus er motiveret af to mål. For det første forsøger Erdogan at vinde stemmer til det tyrkiske præsidentvalg I 2023 ved at tvinge syriske flygtninge tilbage til Syrien. For det andet håber han, at militær indgriben kan underminere kurdiske forhåbninger om autonomi i Syrien.

Program for høringen

Tid og Sted: Fredag den 7. oktober 2022 kl.13.00-16.30 på Christiansborg

Tilmeldingen er nødvendig og skal ske senest mandag den 3.oktober via Billetto på dette link eller ved at skrive en mail til kurdiskforuminfo@gmail.com med jeres fulde navn

Tjek begivenheden på Facebook her: https://fb.me/e/3J38lPcc7

PROGRAM:

Kl. 13.00-13.15: Velkomst ved Søren Søndergaard, vært for arrangementet.

Kl. 13.15-13.55: Oplæg om situationen i Tyrkiet før valget.

●     Mathias Findalen Bickersteth, historiker og forfatter til bl.a. bogen ”Det Tyrkiet der splitter”

●     Hisyar Özsoy, parlamentsmedlem for det demokratiske og pro-kurdiske oppositionsparti i Tyrkiet, HDP. Ôzsoy er HDP’s næstformand for internationale anliggender samt medlem af Europarådets Parlamentariske Forsamling (PACE) (dette oplæg vil blive på engelsk).

Kl. 13.55-14.15: Spørgsmål fra salen

Kl. 14.15-14.55: Oplæg om Tyrkiets trusler mod Rojava og Erdogans udnyttelse af Sverige og Finlands NATO-ansøgning.

●     Amineh Kakabaveh, medlem af den svenske Riksdag indtil valget den 11. september 2022

●     Siyar Ali, Skandinavens repræsentant for demokratisk selvstyre i Rojava i Nordøstsyrien

Kl. 14.55-15.10: Pause med kaffe

Kl. 15.10-15.30: Spørgsmål fra salen

Kl. 15.30-16.25: Politisk debat i plenum efter taler af repræsentanter for politiske partier og organisationer, der er medarrangører til denne høring

Kl. 16.25-16.30: Afslutning

Arrangører: Kurdisk Forum i samarbejde med Den Danske Helsinki-Komité, Globale Seniorer, SOS Racisme, Global Aktion, Internationalt Forum, Kurdistan Solidaritetsplatform og FN-forbundet.

DEBAT Indland NYHEDER