Tyrkiske luftangreb ramte Kobane og andre byer i Syrien og det nordlige Irak

Tyrkiske luftangreb ramte Kobane og andre byer i Syrien og det nordlige Irak

Af Feleknas Uca og Hişyar Özsoy, talspersoner for HDP i udenrigsanliggender:

Tyrkiske luftangreb har ramt flere kurdiske byer i det nordlige Syrien og Irak, herunder byen Kobanê. Det skete sent den 19. november og igen næste morgen. Kobanê er byen, der besejrede ISIS i 2014 med støtte fra det internationale samfund, hvor tusindvis af unge, heraf mange kvinder ofrede deres liv i kampen. Indtil videre har tyrkiske luftangreb angiveligt dræbt tretten civile – herunder en journalist – og femten syriske soldater og mange andre er sårede. Ifølge lokale kilder omfattede den ødelagte civile infrastruktur bl.a. et hospital, en kornsilo og et kraftværk.

Disse angreb fulgte efter det afskyelige bombeangreb, der fandt sted i Istanbul den 13. november 2022, som den tyrkiske regering øjeblikkeligt gav Kurdistans Arbejder Parti (PKK) og de Syriske Demokratiske Styrker (SDF) skylden for. Begge har på det kraftigste nægtet enhver involvering i angrebet og udtrykt medfølelse med ofrene. Udtalelserne fra den tyrkiske indenrigsminister har mystificeret snarere end afsløret sandheden bag angrebet, hvilket har skabt en masse spørgsmål og forvirring.  

Vi får måske aldrig rigtigt sandheden at vide om kræfterne bag bombeangrebet i Istanbul og formålet med det, men én ting står meget klart: Den tyrkiske regering har brugt dette angreb som et påskud og en legitimerende begrundelse for at fremme sin aggression mod kurderne i Syrien. Præsident Erdoğan forsøger at samle international støtte til en større ny indtrængen i det nordlige Syrien forud for næste års valg. Midt i yderligere forværrede økonomiske problemer fører han sin valgkamp gennem krigsskabelse og krigsmageri.

Tyrkiet har offentligt erklæret sit ønske om at kontrollere et komplet område af territorier, der støder op til deres sydlige grænse til både Syrien og Irak, og for at gøre dette har de ansat militser og lejesoldater med flere baggrunde, for det meste islamister. Det er en ret almindelig praksis. Men netop de seneste angreb tjener også det formål at øge præsident Erdoğans valgchancer. De kan bruges til at forene vælgerne omkring en nationalistisk og anti-kurdisk dagsorden, til at dæmonisere og slå ned på Folkets Demokratiske Parti (HDP), som er kongemagerpartiet ved det kommende valg, og til at sætte andre oppositionspartier, der ellers kunne forventes at afslutte Erdoğans nationalisme, ud på et sidespor. 

Tyrkiet har en historie med sprængte bomber op til et valg og blodbesudlede valgkampe. I 2015, efter at AKP mistede sit flertal i parlamentet ved valget i juni og derefter udskrev et lynvalg til november, eskalerede volden over hele landet; mennesker blev udsat for adskillige overfald, herunder bombeangreb. I angrebet på demonstrationsmarchen Arbejd, Fred og Demokrati i Ankara, blev over 100 mennesker, hvoraf mange var HDP-sympatisører, dræbt, og mere end 500 blev såret. Derefter gav regeringen også PKK skylden for det, og dæmoniserede derigennem HDP, hvilket blev en nøglediskurs i deres valgkampagne. Senere blev det konstateret, at Islamisk Stat stod bag angrebet.

Vi ved også, at der forud for hvert af de seneste tyrkiske valg har været gennemført en invasion i det nordlige Syrien: Det skete i Jarablus før folkeafstemningen om præsidentsystemet i 2017, i Afrîn før præsident- og parlamentsvalget i 2018 og i Serêkanî-Girê Spî før lokalvalget i 2019.  Præsident Erdoğan og hans allierede ser ud til allerede at have startet deres valgkampagne til præsident- og parlamentsvalget, der er planlagt til juni 2023.

Lad os understrege, at Tyrkiet, som er medlem af NATO og Europarådet, bruger det Rusland-kontrollerede luftrum til at angribe kurderne i Kobanê og mange andre byer; kurdere, som havde besejret Islamisk Stat under store ofre i 2014 og som har fortsat denne kamp siden da. Indtil videre har Tyrkiet ustraffet organiseret sådanne angreb mod kurderne i det nordlige Syrien. Interessant nok har det syriske regime heller ikke denne gang rejst nogen stærk indvending mod angrebet. 

Det internationale samfund bør ikke tie stille over for sådanne dødbringende angreb, der er en klar overtrædelse af internationale og humanitære love og aftaler. Vi opfordrer hermed det internationale samfund, vores venner og internationale institutioner til omgående at gribe ind mod Tyrkiets grænseoverskridende angreb og forhindre endnu en humanitær katastrofe. 

Feleknas Uca & Hişyar Özsoy
HDP-medtalspersoner for udenrigsanliggender
21. november 2022

Kilde: Feleknas Uca & Hişyar Özsoy: Turkish airstrikes hit Kobanê and other towns in Syria and northern Iraq. Peoples’ Democratic Party (HDP), 21. November 2022

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland