Badkan: Iran støtter IS mod kurderne

Badkan: Iran støtter IS mod kurderne

Det iranske styre fortsætter med at øge sine angreb rettet mod Partiet for et Frit Liv i Kurdistan (PJAK) og dets medlemmer i det iranske- og i det irakiske Kurdistan.

Præstestyret og PJAK har ikke været i kampe i over to år, efter at det iranske styre ønskede en våbenhvile. PJAK accepterede dette tilbud med det formål at løse en række rettigheder for minoriteter, herunder kurdere og beluchere. De seneste uger har Iran øget sine angreb rettet mod PJAK-medlemmer og øget antallet af soldater ved grænsen mellem det iranske- og det irakiske Kurdistan.

Ali Badkan fra PJAK-komiteen i Danmark siger til Nûdem: ”Iran siger, at antal af øgede soldater ved grænsen mellem det iranske- og det irakiske Kurdistan skyldes Islamisk Stat (IS). Det passer ikke, da IS gavner Iran. Det er der en række årsager til. Det gavner Iran, at IS er i krig mod kurderne i Syrien og Irak, hvor kurderne har fået selvstyre, som er en kæmpe trussel mod regimet, der selv frygter et kurdisk selvstyre i Iran. Den anden årsag er, at Iran håber på, at IS når ud til PKK og PJAK’s baser i det irakiske Kurdistan, som de hidtil ikke har kunnet fjerne fra deres baser. Med andre ord er IS blevet oprettet af en række lande for at imødegå den voksende styrke af kurderne i Mellemøsten.”

Badkan oplyser desuden, at Iran gør alt for at have kurderne og andre minoriteter under kontrol i landet. I den forbindelse ønsker han, at Vesten træder i kraft for at presse Iran til at finde en politisk løsning for minoriteterne. ”Vi ønsker, at Vesten presser Iran og finder en politisk løsning for minoriteterne i landet. Desværre har Vesten været tavse overfor Iran, fordi de har en række økonomiske og politiske interesser sammen.”

Indland Udland