En fred uden Öcalan er meningsløs

En fred uden Öcalan er meningsløs

Byerne Batman og Kiziltepes borgmestre blev i tirsdags løsladt efter at have været tilfangetaget for at have deltaget i underskriftindsamlingen for Öcalans frihed.

Borgmestrene fandt dette meget mærkværdigt og udtrykte det i en pressemeddelelse, at det ikke gav nogen mening, samt at det kun viste statens uoprigtighed, når det gjaldt styrkelsen af en kommende permanent fredsproces. Der blev på pressemødet gentagne gange understreget, at en fred uden Öcalan ikke gav nogen mening.

Underskriftindsamlingen for Öcalans frihed startede i 2014 den 15. februar og her deltog borgmestrene Gülistan Akel, Leyla Salman og Ismail Asi fra byerne Batman og Kiziltepe, og i går blev de så løsladt efter et døgn i politimyndighedernes varetægt. De fik at vide, at det var ulovligt at indsamle underskrifter og hvis det fortsatte, ville de endnu en gang blive anholdt for overtrædelse af loven.

De anholdte blev beskyldt for at have udført propaganda for Öcalan og PKK, men i bund og grund så udfører myndighederne lignende handlinger mod kurdere i hele Tyrkiet for kun at provokere og påvirke folkets gejst. Man ønsker at skabe en frygt iblandt folk, som kæmper for sit folks rettigheder, stod der også i pressemeddelelsen. Men sådanne handlinger styrker kun kurdernes ønske om frihed og demokrati, da statsterroren er nået et punkt, hvor man nægter at give sig. Der er kun en vej for kurderne og det er, at igangsætte en permanent fredsproces.

Salman: “Meningsløst at en underskriftsindsamling kan være ulovlig”

“At indsamle underskrifter er en menneskelig demokratisk rettighed som er gældende i alle demokratiske samfund, så vi kan ikke se noget galt i det, vi har gjort. Man ved, at der er dialog med vores leder og dette

gør, at det bør være legitimt at indsamle underskrifter for Öcalans frihed. Dialogen mellem Öcalan, staten og Qandil (PKK) er åbenlys og på det seneste intensiveret og ikke mindst nødvendigt for fredsprocessen, så derfor kan jeg stadig ikke forstå statens fortsatte undertrykkelse af os,” udtrykte Kiziltepes borgmester Leyla Salman.

Salman afsluttede sin udtalelse med at sige, at man ville fortsætte med underskriftsindsamlingen selvom presset på dem var voksende, da den var nødvendig for processen og at ingen skulle forhindre dem i at udføre deres demokratiske pligter og rettigheder. Alle parter, der ønsker fred og frihed, bør vise deres opbakning til Öcalan, da Öcalan af alle ønsker skabelsen af en permanent fredsproces; men for at processen kan være en succes, så kræver det at alle parter bidrager gensidigt og ligeværdigt.

Kilde: DIHA

Indland