HDP: Der er tale om et mord og ikke en ulykke

HDP: Der er tale om et mord og ikke en ulykke

Mindst 200 personer er blevet dræbt, mens flere hundrede arbejdere fortsat sidder indespærret i den tyrkiske undergrund efter en eksplosion og brand i en kulmine i det vestlige Tyrkiet tirsdag. Ifølge Folkets Demokratiske Parti, HDP, er der ikke tale om en ulykke, men derimod et mord. Det oplyser partiet på sin hjemmeside.

HDP oplyser, at der er tusindvis af arbejdere, der dør hvert år på grund af, at staten skærer omkostninger i forbindelse med arbejdsforholdene, så det giver et større overskud til staten. Ifølge HDP er det politiske ansvar for mord i Soma minen hos det regerende Retfærdighed og Udviklingspartiet, AKP, da de ikke har taget de nødvendige bestemmelser for at forbedre arbejdsforholdene og foretage et ordentlig sikkerheds tilsyn.

Det er ikke første gang, at Soma bliver ramt af minekatastrofer. Det er kommet frem, at Det Republikanske Folkeparti, CHP, fremlagde et forslag til Europa-Parlamentet sidste år om at igangsætte en undersøgelse af arbejdsulykker i kulminer i Soma, som er et særligt ramt område for arbejdsulykker. Her lød det blandt andet, at man krævede en undersøgelse af alle mineulykker i Soma for at afdække årsagerne og udpege de ansvarlige for ulykkerne og dødsfaldene. Men for to uger siden blev forslaget netop afvist af AKP, skriver Hürriyet Daily News.

Statistik fra minekatastrofer i Soma viser, at der i 2013 var 5.000 arbejdsulykker i området omkring Soma. 90 procent af disse ulykker fandt sted i miner.

Indland