Interview med Foza Yûsif om krigen i Rojava

Interview med Foza Yûsif om krigen i Rojava

I et interview med Yeni Özgür Politika kritiserer Foza Yûsif, som er bestyrelsesmedlem i Det Demokratiske Enhedsparti (PYD), de internationale magter for deres tavshed vedrørende de tyrkiske angreb og advarer det syriske regime mod en ny anti-kurdisk aftale med Tyrkiet.

Hvordan vurderer du de tyrkiske angreb og Erdoğans trusler, især på baggrund af forhandlingerne med Rusland og Iran?

De tyrkiske angreb og trusler rettet mod os er blevet intensiveret efter deres NATO-topmødet i Madrid og topmøderne i Teheran og Sochi. Hver dag er der angreb, hver dag bliver folk massakreret, landsbyerne plyndres, den demografiske struktur ændres, kvinders værdighed angribes. Den tyrkiske stat bruger alle former for beskidt krigsførelse mod befolkningen i vores region.

Tyrkiske angreb på Rojavas eksistens, især på civilbefolkningen, er blevet intensiveret. Hvorfor har Tyrkiet øget deres angreb mod civilbefolkningen?

Det er der mange grunde til. De vil blandt andet skabe ustabilitet i regionen og tvinge folk til at flygte ved at indgyde frygt i befolkningen. Og så forsøger Tyrkiet at underminere befolkningens tillid til selvstyret og Syriens Demokratiske Styrker (SDF).

Angrebene er steget især på Ain Issa-, Minbic-, Şehba- og Serêkaniyê-linjen. Hvad handler det om? Handler det om 30 km besættelseszonen?

Angrebene har intet med grænsesikkerhed at gøre, det er en stor løgn. De forsøger at skjule deres sande ambitioner. Faktisk forsøger Tyrkiet at genoprette sit tidligere hegemoni i Mellemøsten og vil have Syrien under sit kontrol. Den tyrkiske stat vil gerne binde nogle områder af nabolandene til sig selv. Til dette formål angriber de nabolandene under forskellige påskud.

Tyrkiske angreb finder også sted i Shehba, hvor både russiske og syriske styrker er til stede. Rusland er også til stede i Kobanê- og Ain Issa-regionen. Erdoğan hævder, at han handler sammen med Rusland. Hvad synes du?

Rusland har en tilstedeværelse i regionen både øst og vest for Eufrat. Ved forhandlingerne i Teheran og Sochi er det blevet aftalt, at Tyrkiet kan udføre luftangreb i de kurdiske områder i Syrien. De stater, der er til stede i Syrien, har tydeligvis givet indrømmelser i forhold til sin egne interesser på bekostning af befolkningen i Syrien.

Den tyrkiske stat og Syrien har startet nye forhandlinger. Der er mistanke om et anti-kurdisk samarbejde. Hvad siger du til det?

Et anti-kurdisk samarbejde mellem de to lande er et meget farligt og beskidt spil. Da den tyrkiske stat har en fascistisk karakter, er den langt fra at være med til at løse problemerne, men den er selv kilden til problemerne. Så faren er ikke kun for det kurdiske folk, men for hele befolkningen i Syrien. Undladelse af at udvikle en demokratisk løsning og en alliance baseret på en anti-kurdisk politik vil være til skadeligt for Syrien. Det vil føre til kaos og borgerkrig i Syrien. Erdoğan, som ikke kan bringe stabilitet til sit eget land, kan slet ikke bringe stabilitet til Syrien. Regeringen i Damaskus har et stort ansvar for at undgå dette farlige spil. 

Er der nye forhandlinger mellem regimet i Damaskus og selvstyret i Nordsyrien/Rojava?

Forholdet mellem den syriske regering og selvstyret har eksisteret siden 2011 og har altid været præget af kamp og dialog. Desværre har disse forhandlinger endnu ikke resulteret i en varig løsning. De internationale magter har ikke spillet anden rolle end at komplicere problemerne.

Er det muligt, at forhandlingerne vil føre til en løsning? Ja, det er muligt. Hvorfor ikke, vi har meget til fælles. Der er mange fælles emner, som vi kan blive enige om. Syriens stabilitet er vigtig for os alle, sammenhold er vigtig for os alle. Samarbejde i kampen mod kolonialisme og besættelse er et fælles punkt for os alle, inklusive regeringen i Damaskus.

I sidste ende er vi alle i samme båd i Syrien. Ingen skal tro, at nogle vil tabe og andre vil vinde. Hvis vi undlader at løse vores problemer indbyrdes, vil det blandt andet føre til Syriens opløsning. Der er kun én løsning. En demokratisk forfatning, der garanterer rettighederne for alle i Syrien.

NYHEDER PORTRÆT Udland