Kamp om kurdernes olie begyndt

Kamp om kurdernes olie begyndt

Flere stiller spørgsmålstegn ved, hvordan den Irakiske hær kunne flygte fra byen Mosul i stedet for at forsvare byen mod Den Islamiske Stat i Irak og Sham, ISIS, som har overtaget byen. Organisationen har nærmet sig den kurdiske region Irak og ifølge flere kilder gør de sig klar til at overtage det olierige område i Kirkuk fra kurderne, som ligger i det irakiske Kurdistan.

Ifølge Mehdi Yousefi fra PJAK-komiteen i Danmark er der tale om et politisk spind fra den irakiske regering med Nouri al-Maliki i spidsen. Yousefi mener, at den irakiske regering bevidst ikke bekæmper ISIS, så de rykker tættere mod kurderne, og overtager den olierige by Kirkuk.

Han siger til Nûdem: ”Kurderne bliver angrebet, fordi KRG, Kurdistans Regionale Regering, begyndte for første gang i sidste uge at sælge sin olie, da de ser salget af olien som deres forfatningsmæssige ret, hvilket den irakiske regering har udtrykt, at de bør have ansvaret for at sælge den kurdiske olie. Der er ingen tvivl om, at ISIS angriber kurderne med støtte fra Maliki og en række lande, herunder Iran, for at svække kurderne, fordi kurderne har fået mere magt i regionen og ser salget af olien som deres forfatningsmæssige ret.”

KRG har tidligere udtrykt, at den irakiske regering kan være med til at overvåge eksporten af den kurdiske olie, men at de aldrig vil give kontrollen til den irakiske regering.

Indland Udland