Hvem vil hvad i Shengal?

Hvem vil hvad i Shengal?

Sozdar Avesta, medlem af Kurdistan Fællesskaber Union (KCK), har talt med ANF om situationen i Shengal og den aftale, der blev indgået i Bagdad den 9. oktober. Aftalen indebærer blandt andet, at den irakiske regering og det kurdiske parti KDP overtager Shengal. De vil gerne opløse ezidiernes forsvars- og sikkerhedsstyrker, mener Sozdar Avesta.

Vi offentliggør et lille uddrag fra interviewet, der beskæftiger sig med tre emner: Hvad ønsker befolkningen i Shengal? Hvad ønsker Irak? Hvad ønsker KDP, der kontrolleres af Tyrkiet?

Hvad ønsker befolkningen i Shengal?

Hvad befolkningen i Shengal ønsker er meget klart. Shengal har brug for en autonom status garanteret i den irakiske forfatning, hvor de selv kan styre Shengal. De har kæmpet for det i seks år.

Befolkningen i Shengal ønsker ikke at stifte deres egen stat. De ønsker ikke at bryde væk fra Irak. Alt, hvad de ønsker, er et liv med deres egne styrker og værdier.

Da aftalen blev indgået i Bagdad den 9. oktober blev ezidierne ikke bedt om deres mening. På trods af dette opfører Shengals befolkning sig ansvarligt og udtrykker deres krav ved hjælp af de demokratiske metoder.

Hvad ønsker Irak?

Den irakiske regering har sendt et antal tropper til Shengal. På trods af dette ved den irakiske regering godt, at ezidierne ikke vil skade dem, men de er under pres fra den tyrkiske stat og KDP. Hvis de bøjer sig for truslerne mod et folk, der allerede har set mange massakrer, kan Irak ikke opretholde sin eksisterende multistruktur. Sameksistens mellem de forskellige religiøse samfund i Irak vil derefter ikke længere være mulig. Konflikterne vil blive dybere. Alle sociale grupper i Irak vil opleve centralregeringen som en trussel. Og Irak vil falde fra hinanden.

Hvad ønsker KDP, der kontrolleres af Tyrkiet?

KDP viser åbent sin fjendtlighed over for ezidierne i Shengal. De udsatte dette folk for en massakre. Da Shengal blev besat af IS, flygtede KDP og efterlod folket i en svær tilstand. Befrielsesbevægelsen (PKK) trådte ind og reddede ezidierne.

Befolkningen i Shengal handler meget ansvarligt og udviser et uforligneligt engagement. De har opbygget et autonom selvstyre, hvor de har deres forsvars- og sikkerhedsstyrker, som baner vejen for en ny massakre.

NYHEDER