Kun et mirakel kan redde den tyrkiske forsvarsminister, siger militærforskeren Salih Zeki Tombak til Ahval

Kun et mirakel kan redde den tyrkiske forsvarsminister, siger militærforskeren Salih Zeki Tombak til Ahval

Salih Zeki Tombak, født i 1955, er forfatter og digter og var en venstreorienteret politiker i årene frem til Tyrkiets militærkup i 1980. Han er seniordeltager i platformen Enhed for demokrati (DIB), etableret i 2016 for at modsætte sig nødretstilstanden i Tyrkiet og for at fremme menneskerettigheder, sekularisme og en tilbagevenden til et parlamentarisk regeringssystem.

Tyrkiets seneste militære operation i det nordlige Iraks Gara-region mislykkedes, og 13 mænd, der blev holdt fanget af det forbudte Kurdistans arbejderparti (PKK), blev dræbt som et resultat. Det kan blive forsvarsminister Hulusi Akar, der ender med at stå til regnskab for fiaskoen, da statstraditionen er, at kommandørerne tager skylden, hvis en betydelig aktion ender i fiasko, har militærforskeren Salih Zeki Tombak fortalt Ahval i en podcast.

”For Akar har der gennem et stykke tid samlet sig tegn på, at han måske bliver den, der kommer til at sidde med regningen. Kun et mirakel kan redde Akar fra at miste hovedet, ”sagde Tombak.

Tombak, der er blevet smidt ud af det tyrkiske militærakademi på grund af sine venstreorienterede synspunkter, mener, at denne meget hypede operation gik mere ud af kontrol for Akar end oprindeligt forventet.

Inden operation ”Claw Eagle 2” begyndte, mødtes Akar med den irakiske centralregering og Kurdistans regionale regering (KRG) i det nordlige Irak. Besøgene blev betragtet som et tegn på operationens betydning, og den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdoğan udtalte, at han ville komme med “gode nyheder” den dag, operationen skulle lanceres.

Operationsterrænet var stenet, med mange klipper og dybe dale, hvilket gjorde det vanskeligt for en konventionel hær at fastholde. Som sådan havde PKK i lang tid relativt let ved at opretholde kontrollen over området som de kunne bruge som et sikkert logistik udgangspunkt.

Den 11. februar under et besøg i Aserbajdsjan anførte Akar årsagen til operationen som en efterretningstjeneste, der skulle opsamle PKK-forberedelser til et angreb på Tyrkiet og tilintetgøre lagrene til angrebet i området. Det blev senere, efter de 13 mænds død, tilkendegivet, at operationen oprindeligt havde til formål at redde dem.

Under operationen gennemførte Tyrkiet et intenst luftangreb efterfulgt af en helikopterfremstød af specialstyrkenheder. ”Vi har fået at vide, at det var enheder fra kampopsporings- og redningsstyrkerne (MAK) samt fordækte undergrundsenheder med bombetræning, der blev sendt på det tidspunkt, da Akar senere takkede netop dem,” sagde Tombak.

PKK’s væbnede fløj, People’s Defense Forces (HPG), gengældte angrebet, og sammenstødene fortsatte sammen med endnu et luftangreb senere. Tyrkiet sagde, at der var tre tilskadekomne fra hærens side og omkring 50 ramte HPG-krigere.

Akars første erklæring den 11. februar, hvor der slet ikke blev nævnt noget om gidsler, gav ikke mening, da specialstyrker ikke kan håndtere en sådan operation, idet de for at holde området ifølge Tombak ville have brug for støttestyrker.

Efter at dødsfaldene blev opdaget, fokuserede de regeringstro mediers dækning næsten udelukkende på mændene, tilføjede han. Stabschef Yaşar Güler gav en præsentation for parlamentet senere, som detaljeret viste planlægningen og terrænmodelleringen. ”Det kan derudaf vurderes, at der sandsynligvis er andre operationelle planer, der udarbejdes lige nu i det nordlige Irak og Syrien,” sagde han. “Sådanne planer begynder man ikke med at udarbejde, når behovet for dem allerede er opstået.”

Det regerende retfærdigheds- og udviklingsparti (AKP) og dets yderste højre-allierede nationalistiske bevægelsesparti (MHP) har aldrig nogensinde lagt ” stor vægt” på at redde tilfangetaget personale, sagde Tombak. ”Især de, der befinder sig lang tid i PKKs varetægt, betragtes som uden funktion. Som sådan starter der ingen forhandlinger om gidsler”.

”Ikke én soldat er blevet bragt tilbage fra PKK gennem en operation,” sagde Tombak. “Alle soldater, politibetjente og andre gidsler er blevet bragt tilbage på initiativ af civilsamfundet og enkeltpersoner.”

Det amerikanske udenrigsministerium fordømte dødsfaldene, men angav også: “Hvis rapporter om døde tyrkiske civile i hænderne på PKK, en udpeget terrororganisation, kan bekræftes …” på grund af de tyrkiske myndigheders “dårlige ry” hvad angår sort propaganda og situationer med tab af liv.

Tyrkiet siger, at mændene blev henrettet på et tidspunkt uden kampe, mens PKK siger, at de blev dræbt under luftangrebene.

”Det er umuligt at kende sagens nøjagtige sandhed, men hvis staten virkelig ville redde de 13 mænd, ville det ikke være sådan, de ville gå frem for at gennemføre det,” sagde Tombak. ”Hvis det var det egentlige mål, ville det være latterligt for både Akar og Güler at påstå, at operationen havde været ‘en rungende succes’, da de døde.”

Var det en redningsaktion? Tombak tror det ikke. ”Med dets diplomati, militære forberedelse, størrelsen af ​​styrker på stedet, medieplanlægningen og de indenrigspolitiske effekter, kan dette ikke have været en operation i mindre målestok,” sagde han.

Ifølge Tombak ønsker Tyrkiet at fortsætte sine operationer frem mod Iraks Shingal (Sinjar) -region, hjemstedet for det kurdiske religiøse mindretal Yazidierne, og forblive i området efter at have skubbet PKK ud.

Hvis den tyrkiske hær kan styre, hvad den ønsker at gøre, og gør det, før den nye amerikanske regering har fået afklaret sin regionale politik, vil Ankara have meget stærke kort på hånden ved forhandlinger, sagde Tombak.

Kritikere siger, at et sådant skridt ville fortsætte de Yazidi-massakrer, som Islamiske Stat (ISIS) gennemførte mellem 2014 og 2017. Men De Forenede Stater er, selvom de har fordømt angrebene mod Yazidierne stærkt, ikke alt for tilfredse med PKK’s tilstedeværelse, heller ikke i det nordlige Irak, sagde Tombak og tilføjede, at Washington sandsynligvis ville fortsætte en politik med et PKK-frit Irak, mens både de centrale og kurdistanske regionale regeringer i Irak ville foretrække, at PKK havde mindre indflydelse blandt kurderne.

Bagdad og Erbil protesterer ofte ikke mod Tyrkiets operationer mod PKK netop på grund af denne utilfredshed, sagde han.

De Forenede Staters tilgang er mere kompliceret: Mens Washington udpeger PKK som en terrororganisation, ligesom Tyrkiet, støtter det den syriske gruppe Folkets beskyttelsesenheder (YPG), som Tyrkiet anser for at være den syriske udløber af PKK.

Washington har en tendens til at favorisere et fortsat partnerskab med YPG i de områder i det nordlige Syrien, der ligger øst for floden Eufrat, sagde Tombak.

Samtidigt betragter Rusland ikke nogen af ​​disse organisationer for at være terrorister og ønsker, at de samarbejder med den syriske centralregering og overgiver kontrollen med oliefelter og andre vigtige aktiver i de østlige territorier til den.

”Selvfølgelig kommer dette krav med et løfte om juridisk status for syriske kurdere,” sagde han.

Ifølge forskeren fortsætter den sovjetiske æra med at give autonomi til en region stadig som en almindelig ting. Alternativet til Ruslands plan, som kurderne måske vil afvise på baggrund af deres historiske mistillid til Baath-regimerne, ville være ” bare at lade Tyrkiet udføre sine operationer mod kurderne”, hvilket vil resultere i massive tab.

Hvis operationen havde været vellykket, hvis Tyrkiet havde formået at fange et eller flere højtstående PKK-medlemmer som næstkommanderende Murat Karayılan, der ifølge efterretningsrapporter blev bekræftet at have været i området, kunne Erdoğan ”have fløjet til vejrs i meningsmålingerne ”, sagde Tombak. “I så fald, ville der faktisk ikke have været nogen, der havde bekymret sig ret meget om, hvorvidt gidslerne var blevet reddet eller i hvert fald havde været i live.”

Alt, hvad den tyrkiske regering har at vise frem fra operationen, er over et dusin døde kroppe, sagde han. En sådan fiasko på trods af den store mængde indsatte styrker kan have banet vejen for et langsigtet tab af omdømme.

”Imidlertid sidder regeringen på en meget stærk propagandamaskine,” tilføjede han. Mediekampagnen har fokuseret på en dæmonisering af den kurdiske politiske opposition, mens den trækker resten af ​​oppositionen tilbage på AKPs linje.

”De regeringsstyrede medier får det næsten til at se ud som om de studerende ved Boğaziçi Universitetet har været ansvarlige for 13 menneskers død, da de forsøgte at nyde deres vinterferie,” sagde Tombak. Det er et niveau af fantastisk ondskab, der ledsager en scene, der minder om morgenen efter militærkuppet, hvor hundreder af mennesker blev taget i forvaring fra deres hjem i midnatstogter baseret på indlæg i de sociale medier”.

”Hilsen fra ​​kommunikationsdirektør Fahrettin Altun og indenrigsminister Süleyman Soylu,” konkluderede han.

Kilde: Anonymous, 2021: Turkish Defence Minister Akar on his way out, barring miracle – Salih Zeki Tombak. Ahval, 21. Februar 2021.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland