Öcalan: “Juridiske garantier er vigtige for en kommende fredsproces”

Öcalan: “Juridiske garantier er vigtige for en kommende fredsproces”

HDP-delegationen bestående af HDP-parlamentarikerne som Pervin Buldan, İdris Baluken, Sirri Süreyya Önder og DTK-formanden Hatip Dicle besøgte den kurdiske folkeleder Abdullah Öcalan på fangeøen Imrali. Det skriver det kurdiske nyhedsbureau Firatnews.

Delegationen sagde, at der på mødet blev udført en detaljeret diskussion og vurdering af den nuværende fase i fredsprocessen.

AKP-regeringens nuværende tilgang og politik er ikke til gavn for nogle af parterne og dette ses blandt andet ved den seneste udvikling i Kobanê og Rojava.

Ifølge delegationen havde den kurdiske leder udformet en ‘Demokrati- og Fredsplan’, som havde til mål at udmunde i en permanent fredsproces, men understregede at skridtene skulle tages i begge retninger.

Öcalans udmelding vil snarest blive fremvist for HDP’s bagland, som så vil videreformidle hans budskab til omverdenen. HDP vil prøve på det bedste vis at skabe et grundlag for en permanent fredsproces, men det kræver at modparten tager tingene seriøst.

Delegationen sagde, at Öcalan klart og tydeligt ønskede ‘retslige garantier’ for at opnå en acceptabel fredsproces, og at disse garantier var nødvendige for opnå en stabil fred og skabelse af et demokrati, som vil gavne alle parter.

Delegationen sagde endvidere, at Öcalan opfordrede den tyrkiske stat og regering til at handle nu, hvor våbenhvilen stadig var gældende, men at der skulle ske effektive og konkrete skridt.

Öcalan pointerede også, at en demokratisk beslutning i den kurdiske problematik ville gavne hele Mellemøstens fremtid. Kurdernes er Mellemøstens demokratiforkæmpere. Derfor bør Vesten bakke op om kurdernes kamp for demokrati, mangfoldighed og kvindefrigørelse.

Öcalan sendte hilsener til modstanden i Kobanê og Sengal og ikke mindst befolkningen i Rojava og Sydkurdistan.

Han pointerede endnu én gang kvindernes betydning for den kurdiske kamp for skabelsen af et demokratisk og mangfoldigt samfund, og at et samfund aldrig kan blive demokratisk, hvis ikke kvinderne er frie.

Indland Udland