Vold mod kvinder stiger i Kurdistan

Vold mod kvinder stiger i Kurdistan

Den kurdiske statsminister Nechirvan Barzani sagde, at hans regering i øjeblikket arbejder for at danne en international definition af de forbrydelser, der gennemføres af Islamiske Stat mod de kurdiske ezidi kvinder. Han understreger at det er et folkedrab der finder sted og at der samtidig er et behov for at skabe en verden, fri for vold mod kvinder især i Kurdistan. Endvidere annoncerer han, at der bestræbes hårdt på at hæve kvinders repræsentation i den kurdiske regering svarende til mindst 30 %.

Barzanis bemærkninger kom under en tale ved offentliggørelsen af en kampagne ”vold mod kvinder”, som vil fortsætte i to uger.

Under sin tale ved ceremonien gav Barzani et specielt tak til alle Peshmerga-krigerne fra Kobané til Jalawla og Saadia for at forsvare kurderne, herefter sendte han en hilsen til alle martyrerne og deres familier samt ønskede god bedring til de sårede og tilskadekomne.

Barzani tilføjede, at ceremonien i år vil have anderledes vilkår end de foregående år, på baggrund af kvindernes situation i de kurdiske områder, der er domineret af IS og på grund af situationen med flygtningelejre for internt fordrevne, der lever under meget dårlige vilkår.

Han gjorde opmærksom på, at den situation der er opstået i Kurdistan har forårsaget, at mere end 1,5 million mennesker er fordrevet til den kurdiske region. Han understregede at Kurdistan gør alt hvad de kan også i samarbejde med internationale organisationer.

Barzani sagde, at kvinden var det første offer i konflikter og krige i regionen, hvilket er et resultat af terrorister, der udnyttes kvinder som et redskab i deres forbrydelser mod menneskeheden. Samtidig beroligede Barzani kvinderne, ved at forklare at den Kurdiske Regeringen vil beskytte dem, sikre og forsvare deres rettigheder.

Han udtrykte også sympati for kristne kvinder, der har været udsat for kriminelle handlinger af IS og siger, at “hvad der er sket med ezidi og kristne kvinder er et chok der har ramt os alle.”

Barzani bemærkede, at kvindernes status i den kurdiske region har oplevet en markant forbedring i de seneste år idet flere er i stand til at deltage i regeringens og det parlamentariske arbejde såvel som organisationer og fagforeninger der forsvarer deres rettigheder.

Hans plan er at øge antallet af kvinder med mindst 30 % i sin regering.

Barzani påpegede også, at der er et fald i fænomenet selvmord iblandt kurdiske kvinder i de seneste år, hvilket indikerer at kvinderne nu anmelder klager og krænkelser af deres rettigheder.

Kilde: Kurdishglobe.net

Indland Udland